Jobbig längtan och väntan på vaccin
Målet sattes i en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges regioner och kommuner (SKR) i december. Socialminister Lena Hallengren är beredd att se över målbilden, men målet står fortfarande kvar.
Emma Spak, värmlandsbördig sektionschef på SKR, säger också att målet fortfarande gäller. Den här gången står regionerna rustade och redo. Skillnaden mot förra våren är påtaglig. Då togs regioner på sängen av viruset. Då gapade hyllorna med skyddsutrustning tomma och det blev hård konkurrens om det material som fanns tillgängligt.
Nu är det annorlunda och planeringen är betydligt mycket bättre. Finns det bara vaccin kan 1,2 miljoner personer vaccineras varje vecka från och med april, lovar SKR. För Värmlands del handlar det om 50 000 vaccinationer i veckan. Om det tempot kan hållas ska målet vara fullt realistiskt.
Problemet är att vaccinleveranserna inte lever upp till löften och avtal. Läkemedelsföretagen gjorde fantastiska insatser i fjol när de på rekordtid tog fram en rad olika vacciner mot den nya sjukdomen. Lika imponerande är inte leveranserna.
Det strular kring produktionen. Fabriker, bland annat i Nederländerna, har inte kommit igång som planerat. I Belgien har en fabrik byggts om och tvingats stoppa produktionen. Logistiken haltar och insatsvaror fastnar längs vägen. Lägg därtill att det blossat upp en obehaglig vaccinnationalism.
USA sitter på 30 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin, men landets läkemedelsmyndighet har inte godkänt det. Ändå har landet infört exportförbud. Storbritannien har också förbjudit export till EU-länderna, trots att EU har skickat vaccin till britterna. Det är en snål och egoistisk inställning.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talade i december om unionens avtal med vaccinföretagen som ”ett rörande ögonblick av enighet och en europeisk succéhistoria”. I dag låter det annorlunda. EU:s avtal visar sig vara sämre än de som Storbritannien och USA har tecknat. Nu letar några länder, som Frankrike och Danmark, vaccin på egen hand. Andra har redan köpt ryska Sputnik V.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar för protektionismen. ”Vaccinnationalism är inte bara ’moraliskt oförsvarligt’ utan också socialt, ekonomiskt och medicinskt kontraproduktivt”, skrev han i en debattartikel i magasinet Foreign Policy i februari.
Ja, pandemin är verkligen ett globalt problem, som behöver lösas gemensamt via internationellt samarbete. Börjar var och springa var för sig kommer nya hinder i vägen. Ett handelskrig kring vaccinet skulle göra det svårare att få bukt med viruset. Svenska regeringen gör klokt i att stå bakom EU:s strategi om att agera tillsammans.
Hoppet står till att produktionen tar fart. I förra veckan godkändes ett nytt vaccin från Janssen och leveranserna inleds i april. EU:s läkemedelsmyndighet EMA granskar nu det ryska vaccinet Sputnik V och ett godkännande väntas snart.
Det är bra om fler vacciner klarar prövningen. Varje sådant beslut kan kompensera för de uteblivna doserna från Astra Zeneca. Varje månads försening innebär enligt Riksbanken att landet förlorar 25 miljarder kronor. Lägg därtill lidande i form av fler sjuka och döda, som inte går att mäta i pengar.
Väntan och längtan efter vaccinet blir svår att bära. Alla vill återgå till en hyfsat normalt liv så fort som möjligt. En försening vore olycklig, men att leta syndabockar förkortar vare sig lidandet eller oron.