Insändare: Ge oss en trygg sjukförsäkring

Insändare
PUBLICERAD:
”Ingen människa blir frisk av att berövas sin trygghet”, påpekar insändarskribenten.
Foto: Jessica Gow/TT
Hur tänker du att ett avslag från Försäkringskassan påverkar en redan sjuk och arbetsoförmögen individ?

Vilken effekt tror du att avslaget har på personens mående, rehabilitering och livssituation?

Låt mig berätta och belysa:

Att få ett avslag från Försäkringskassan slår hårt på många olika sätt och får stora konsekvenser för både den drabbade och anhöriga.

För de allra flesta kommer avslaget som en chock. Det skapar stor panik, rädsla och ångest, eftersom avslaget innebär enorma ekonomiska konsekvenser och svårigheter.

Hur ska man kunna betala hyra, mat, mediciner etcetera? Kommer man att bli vräkt och hemlös?

För personer som drabbats av svåra och långvariga sjukdomar – t.ex. cancer, utmattningssyndrom, fibromyalgi eller andra kroniska sjukdomar med värkproblematik, psykiska och fysiska problem – kan ett avslag orsaka ett så mycket sämre mående att de t.ex. får ännu mer värk, inte kan sova, tappar aptiten och/eller hamnar i en Försäkringskasseutlöst depression.

De har alltså blivit sjukare än de initialt var och de allra flesta behöver då lång medicinering och psykologstöd.

Hos många uppstår suicidtankar för att man inte orkar kämpa mot Försäkringskassan.

Tyvärr, har varken myndigheter eller politiker tagit detta på allvar. Man har istället valt att förhärdat blunda med både ögon och öron, och låtit Försäkringskassan fortsätta utförsäkra sjuka människor. Dessa drabbas då, utöver sjukdomar och förlorad arbetsförmåga, även av ekonomiska svårigheter, skuldsatthet, fattigdom och vräkning. Därför har flera drabbade till slut gett upp och begått självmord.

Dessas liv är redan tragiskt förlorade. Deras anhöriga kan aldrig få tillbaka sina döda familjemedlemmar.

Men sjukförsäkringen kan ändras, så att den åter blir trygg, och därigenom förhindra att den skördar ännu fler liv.

Politikerna vill emellertid inte ändra sjukförsäkringen, eftersom de använder pengar ur den till saker som de inte är avsedda för.

Vi betalar via våra arbetsgivaravgifter in till socialförsäkringen och det är ett s.k. avstått löneutrymme som är avsett att ge oss alla trygghet ifall vi skulle ha oturen att drabbas av arbetsoförmåga.

Politikerna tror att vi inte vet eller förstår, och de försöker föra gemene man bakom ljuset genom att starta den ena utredningen efter den andra.

Men idag vet de allra flesta genom alla sjukförsäkringskritiska aktioner, all medieuppmärksamhet, alla artiklar, insändare och reportage, och all hård kritik ifrån läkare, fackliga organisationer, forskare med flera, hur illa ställt det är med tryggheten i den svenska sjukförsäkringen. De lurar alltså väldigt få med sina utredningar och skenmanövrar.

Ingen människa blir frisk av att berövas sin trygghet – det förstår var och en. Ändå fortsätter politikerna (i synnerhet vissa partier) att vilja strama åt sjukförsäkringen ännu mer och göra livet ännu svårare för sjukdomsdrabbade människor.

De vill att människor försvinner ur FK:s statistik… men hur går då detta till?

Svar: de utförsäkras.

Därefter finns de istället i statistiken för:

– Socialtjänst

– Hemlösa/uteliggare

– Arbetslösa/A-kassan

– Förtidspension

– Kronofogdemyndigheten

– Psykiatri

– Självmord

Det är nu dags för politiker att sluta utreda och börja agera.

Dessa utredningar är bara är ett sätt att fördröja och förhala det som gemene man anser måste ske – nämligen en lagändring tillbaka till att läkare ord ska gälla.

Åsa E Melander, #sickasFK

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.