Regeringen ger grönt ljus för myggbekämpning med helikopter i Forshaga. Nu återstår bara ett slutligt beslut från Naturvårdsverket.
– Detta är mycket viktigt för den kommunala utvecklingen, säger kommunalrådet Per Lawén (S).
Förra året bekämpades för första gången någonsin stickmyggen i Forshaga kommun med hjälp av helikopter som spred bekämpningsmedlet Vectobac G i de mest myggutsatta områdena.
Nu har Nedre Dalälvens utvecklings AB sökt om tillstånd att få utföra samma aktion även 2021 i Natura 2000-områdena Edeby, Näs, Pannkakan och Ådrans älvskogar. Detta är områden som mäter totalt 130,7 hektar.
Nu har regeringen godkänt Naturvårdsverkets förslag. Nu kvarstår det bara för Naturvårdsverket att fatta ett slutgiltigt beslut i frågan.
– Det finns ett stort allmänintresse att bekämpa myggen och det finns i nuläget inga alternativa lösningar på problemet, säger Thomas Pettersson, handläggare på Naturvårdsverket.
Men det råder fortfarande oklarheter kring vilken inverkan på miljön bekämpningsmedlet Vectobac G har och är därför lite av knäckfrågan.
– Det pågår forskning där man försöker komma till klarhet med den osäkerheten, men vi bedömer att bekämpningen är så viktig att den trots allt behöver utföras.
Är detta ett långsiktigt sätt att hantera problemet på?
– Nej, eftersom det finns osäkerhet kring de långsiktiga effekterna. Tidigare har man också tittat på beteshävd, slåtter och reglering av älven för att minska myggen.
Området Näs kommer precis som föregående år inte att få bekämpas.
– Det natura 2000-området är så litet, mindre än en hektar. Därför kan man använda sig av beteshävd som en lösning på problemet.
Positivt besked
Regeringens godkännande är glädjande för Forshagas kommunalråd Per Lawén (S).
– Detta är mycket viktigt för den kommunala utvecklingen att vi får ett positivt besked från regeringen. Det gör att vi återigen kan se fram emot en sommar utan stickmygg.
Vad tyckte ni om fjolårets bekämpning?
– Fjolårets bekämpning gav resultat. Invånarna upplevde att man kunde ha det trevligt på ställen där det normalt brukar var mycket mygg vilket är väldigt glädjande .
Förutsatt att Naturvårdsverket ger grönt ljus startar årets myggbekämpning när vattenflöden och temperaturer gör att man minst anträffat 5 000 mygg per fälla och fångstnatt.
– Då kan vi köra igång helikoptern igen. Vi har skrivit ett treårigt avtal med Nedab där vi varje år har tre bekämpningar om behovet skulle uppstå. Vi får se om det blir en stor eller liten vårflod. Det vet vi inte än.
Bekämpningsperioden sträcker sig från den första maj till den sista augusti.