Är L på väg mot avgrunden?

Ledare
PUBLICERAD:
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni kan tänka sig ett samarbete även med Sverigedemokraterna efter nästa val.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Om knappt tre veckor avgörs Nyamko Sabunis framtid. Då samlas Liberalernas partiråd för att ta ställning till om partiet ska samarbeta med Sverigedemokraterna efter nästa val. Sabuni öppnar för det, men frågan är om umgänge med SD kan rädda partiet. Det kan lika gärna leda ut ur riksdagen och ner i en avgrund.

Liberalerna har alltid varit kluvna, särskilt sedan valet 2018. De tog lång tid på sig att bestämma sig för att säga ja eller nej till januariavtalet och släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Men när partirådet i januari 2019 röstade om det blev det ändå en klar seger för ja med 62 röster mot 30.

Kluvenheten blev ännu värre när partiet några månader senare valde Nyamko Sabuni till partiledare. Hon har från första stund varit motståndare till januariavtalet. Trots att det lilla partiet på tre år fått betydligt mycket mer konkret utdelning för liberal politik än vad de fick under åtta år med Alliansen och Fredrik Reinfeldt som statsminister.

Någon fortsättning med januaripartierna vill hon inte ha. I stället vill hon återuppliva den stendöda Alliansen. De blev inte större än de rödgröna 2018 och sannolikheten för att något av de gamla blocken ska få egen majoritet nästa år är låg.

Ska Ulf Kristersson bli statsminister krävs stöd från SD. Det kommer inte att bli gratis, utan kräva stora eftergifter. Liberalerna blir en liten bakvagn till en konservativ regering. Centern säger benhårt nej till något budgetsamarbete överhuvudtaget med SD.

Sabuni kallar partistyrelsens beslut en ny start av Sverige. I ett tal på partiets Facebooksida beskriver hon Sverige som möjligheternas land. Det är bara här ett flyktingbarn från Kongo kan bli partiledare, säger hon utan att reflektera över att något sådant blir omöjligt om Jimmie Åkesson får bestämma i svensk politik.

SD vill stoppa all asylinvandring och då kommer inga nya Nyamko Sabunis att släppas över gränsen. Att hon tror att lilla Liberalerna ska kunna diktera inflytandet och villkoren för Sveriges tredje största parti vid ett maktskifte är naivt, på gränsen till dumt.

Särskilt inte som Jimmie Åkesson utsett liberalismen till sin värsta fiende. Han önskar att partiet åker ur riksdagen och varnar för att Sabunis höga svansföring kan straffa sig. Risken finns.

Sabuni står inför en strid med socialliberalerna i partiet. Det är inte alls säkert att hennes linje vinner i partirådet. I partistyrelsen blev röstsiffrorna 13-10, i riksdagsgruppen 11-8. Tunga namn har en helt annan syn på samarbete med SD än partiledaren.

Christer Nylander, riksdagsledamot och andre vice ordförande, kallar beslutet för ett ideologiskt och strategiskt misstag. Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, säger att Liberalerna ”måste ta strid mot nationalpopulism och inte öppna för samarbete med liberalismens främsta fiender”.

Vid en omröstning i helgen i Liberalernas Stockholmsförbund förlorade Sabunis förslag med röstsiffrorna 14-1. Kraftigt motstånd finns också i Göteborg, men Sabuni hävdar att hon har ett starkt stöd inför partirådet. Segern är dock inte självskriven. En förlust skulle betyda slutet för Sabunis tid som partiledare.

Partiet riskerar också att tappa socialliberala väljare. Kanske kan de locka en del M-väljare med vägvalet, men de som ogillar samarbetet med SD kan i stället gå till mer liberala Centern.

I Agenda anklagade hon Stefan Löfven och Socialdemokraterna för att ha sålt sin själ för att få makten. Är det inte just det hon själv håller på att göra? Och är det inte värre att sälja sin själ till ett nationalistiskt och illiberalt parti, än som i Löfvens fall, till Centerpartiet och Liberalerna?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.