Hoppa till huvudinnehållet

Strålande vintersäsong – nu blickar Ski Sunne framåt

Publicerad:
Omgivningen må vara snöfattig, men i nedfarterna har man säkrat upp det med snö med målsättningen att ha öppet ända över påskhelgen.
Omgivningen må vara snöfattig, men i nedfarterna har man säkrat upp det med snö med målsättningen att ha öppet ända över påskhelgen. Foto: Daniel Olausson

En lyckosam vintersäsong, och med stora steg mot att bli en året runt-anläggning.

Men att få klart med alla cykelbanor redan i sommar blir tajt.

– Det tror jag är att vara för kaxig, säger Curt Rhudin, vd på Ski Sunne.

Ihållande kyla, natursnö och många gånger strålande vinterväder.

Kontrasterna mot fjolårsvintern kunde inte bli större och även om mildperioden för ett par veckor sedan tog på snön kan Curt Rhudin redan nu summera en vintersäsong som varit riktigt lyckosam.

– Vi hade en lite sämre vecka där det var jättevarmt och regnade, men vi hade fortfarande bra intäkter. Sedan har vi haft tur med varenda helg, så det har varit jättebra, säger Curt Rhudin.

Ökning på uthyrningen

Flera som hyr utrustning och framför allt på förhandsbokningen där man har identifierat en del köer och väntetid. Nog har man ridit på den vågen av sug efter utomhusaktiviteter som präglat det senaste året.

– Vintern började ju inte förrän efter jul i december och då fick man ju lite hicka, liksom kommer det bli som ifjol? Men sedan blev det en kall period där vi kunde lägga mer snö och såg att det började bli bra, fast det var fortfarande spännande att se om det kommer folk och om man fortfarande är intresserad av att åka skidor. Men det såg man ju redan när vi hade vår smygöppning vilket sug det var.

Men det är känsligt, konstaterar han. Ett par tre dåliga helger under säsongen och läget kan vara helt annorlunda, och med så beroende av kyla och snö ser Curt Rhudin det som helt rätt att bredda verksamheten med de sommaraktiviteter man presenterade i höstas.

Ingen cykel i sommar

Men att hinna färdigt med sina cykelbanor redan till i sommar vore att lova för mycket.

– Det är att spänna bågen för hårt, då ska det gå väldigt bra och det brukar det inte gå, säger Curt Rhudin.

– Men vi ska börja att anlägga banorna, det är helt klart.

Ski Sunne har redan börjat presentera ungefär hur man tänker sig att cykellederna nedför backarna ska komma att se ut, och Curt Rhudin tänker sig att man börjar med de enklaste.
Ski Sunne har redan börjat presentera ungefär hur man tänker sig att cykellederna nedför backarna ska komma att se ut, och Curt Rhudin tänker sig att man börjar med de enklaste. Foto: Daniel Olausson

Och då börjar man med de enklare slingorna som ska gå på områden söder och norr om slalombackarna, med stolsliften som nod.

– Men det här är ju inget som kommer vara färdigt 2022. Det ska byggas vidare hela tiden med nya slingor och på nya vägar. Och det är ett väldigt engagemang kring det, folk frågar hela tiden och är intresserade av hur det blir. Men det är viktigt att satsningen sträcker sig över tre generationer – farmor och farfar, mormor och morfar, mamma och pappa och barnen ska alla kunna komma hit och ha upplevelser.

Skidåkare har det varit gott om den här vintern och man har sett ökningar inom både skiduthyrningen och antalet gäster.
Skidåkare har det varit gott om den här vintern och man har sett ökningar inom både skiduthyrningen och antalet gäster. Foto: Daniel Olausson

Ägaren Håkan Eriksson på Stavik invest söker medfinansiärer för fullt och med förhoppningar om att dela upp ägandet av anläggningen framöver ser Curt Rhudin det som att man gör satsning för omnejden, snarare än för Ski Sunne.

– Vi är inte de stora vinnarna, de stora boendena finns ju inne i Sunne med affärer och allt, så det här gör vi med tanke på hela regionen. Och vi har kontakter med cykelklubbar i Arvika som ser att det här kan bli något sorts nav, säger Curt Rhudin.

Efter ett tungt fjolår andas det framtidsoptimism på Ski Sunne där vd Curt Rhudin ser det som nödvändigt att bli mer av en året runt-anläggning.
Efter ett tungt fjolår andas det framtidsoptimism på Ski Sunne där vd Curt Rhudin ser det som nödvändigt att bli mer av en året runt-anläggning. Foto: Daniel Olausson

Men först ska vintern ta slut. Den får gärna bli så lång som möjligt, säger Curt Rhudin och gläds över att kylan återkommit.

– Nu kan vi förlänga säsongen och köra över påsk också. Det är jätteviktigt.

Artikeltaggar

Curt RhudinSki SunneSki SunneSunneTurism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.