Hoppa till huvudinnehållet

Payton redo för EM-skräll: ”Behöver göra mitt livs bästa lopp”

Publicerad:
Claudia Payton gör debut i inomhus-EM men hoppas på att ta sig till final.
Claudia Payton gör debut i inomhus-EM men hoppas på att ta sig till final. Foto: Lars Dareberg/TT

Claudia Payton gör sitt första inomhus-EM.

Men värmländskan känner ändå att det finns goda chanser för en finalplats.

– Jag siktar högt, säger Payton.

Claudia Payton har flera gånger undervintern visat varför hon förtjänade en plats på inomhus-EM i polska Tolun.

Hammarötjejen har tävling efter tävling noterats för topptider och efter SM-guldet i Malmö kom belöningen – en EM-biljett.

Sprintstjärnan inleder mästerskapet på söndagsförmiddagen där hon springer i det sjätte kvalheatet tillsammans med Europaettan och hemmahoppet Ewa Swoboda på banan bredvid.

– Det ska bli väldigt häftigt att få mäta krafterna mot världens bästa direkt. Men jag ska inte fokusera allt för mycket på vad hon gör, det handlar om att gå till sig själv och se till att göra ett bra lopp och kvala sig vidare, säger Payton.

Strul med hälen

Värmländskan anlände till Tolun sent på onsdagskvällen. Inför mästerskapet fanns ett frågetecken för huruvida hennes hälsena skulle klara av trycket eller inte.

Det var inför SM-finalen som 22-åringen ådrog sig en överansträngning på hälsenan som fortfarande hämmar henne – men inte tillräckligt mycket för att hjon ska kasta in handduken.

– Det gör inte mer ont nu än vad det gjorde på SM, så det ska absolut gå att springa utan problem.

Du är inte orolig över att få ett bakslag?

– Det är klart att hälen är ett litet frågetecken som skulle kunna spela mig ett spratt och förstöra. Men att ha småskavanker är något jag är van vid och kan hantera bra. Jag skulle ändå säga att jag är i väldigt bra form.

På grund av den lilla skadan har Claudia Payton tvingats vila mer än vad det var tänkt från början.

Men den annorlunda uppladdningen ser hon som positivt.

– Det kan vara bra för återhämtningen och formtoppen med lite extra vila. I onsdags genrepade jag mot en kille som springer sju blankt och det kändes väldigt bra. Jag känner mig mer explosiv än jag brukar.

Hoppas på final

Vilka tider som krävs för en semifinalplats vågar Claudia Payton, som har ett personbästa på 7.30, inte sia om.

Hammarötjejen är rankad fyra i sitt heat där de tre främsta går vidare. I övrigt går även de sex snabbaste tiderna vidare till semifinal där stortalangen hoppas kunna skrälla.

– Det är väldigt jämt i vårt heat så det kommer krävas att jag gör mitt livs bästa lopp för att gå vidare. Jag skulle jättegärna vilja komma till final men vet hur svårt det är att ta sig dit. Först och främst ska jag fokusera på att gå till semi, sedan kan allt hända.

Semifinalen startar bara två timmar efter kvalheaten. Senare på kvällen samma dag avgörs finalerna.

– Två heat på kort tid ska jag klara av. Sedan får vi se hur långt krafterna räcker. En sak är säker och det är att ingen kommer slappna av, det kommer gå fort i loppen.

Artikeltaggar

Claudia PaytonFriidrott

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.