Hoppa till huvudinnehållet

Vaccinutredning i Forshaga klar: Cheferna frias – men har fått utstå hot

Publicerad:
Forshaga kommuns internutredning är nu klar.
Forshaga kommuns internutredning är nu klar. Foto: HP Skoglund

Flera vård- och omsorgschefer misstänktes ha gått före i den prioriterade vaccinationskön i Forshaga kommun för ett par veckor sedan.

Den interna utredningen är nu klar och visar att inga fel har begåtts.

Forshaga backar – ändrar omstridd textForshaga kommun utreder vaccinerade chefer

I mitten av februari rådde det lite tumult i Forshaga kommun efter uppgifterna om att en handfull chefer hade fått sin första dos mot covid-19, och antogs ha smitit före i vaccinationskön.

Kommunen publicerade kort därpå ett pressmeddelande på sin hemsida där många tolkade det som att man bekräftade händelsen: ”Det har framkommit att en handfull medarbetare inom vård och omsorgsförvaltningen som inte tillhör de prioriterade grupperna har fått vaccin i form av spilldoser”. Men bara ett knappt dygn senare hade texten ändrats och ett ”eventuellt” hade smugits in.

– Det är tråkigt att det slagits fast att fel begåtts redan innan vår internutredning är klar, det blir väldigt mycket känslor och lite fakta vilket är olyckligt, sa Forshagas kommunchef Torbjörn Falk till VF då.

Kommunen inledde i samma veva en internutredning som nu är klar.

I ett nytt pressmeddelande på torsdagen stod det följande:

”När restdoser uppstod vaccinerade man så långt möjligt de som stod i tur för vaccination nästkommande dag. Det har också funnits HSL-personal som inte varit tidsbokade för vaccin. De fem personer, varav tre enhetschefer, som utredningen handlar om, har mottagit vaccin i slutet av de två veckornas sista vaccinationsdag. Dessa medarbetare arbetar verksamhetsnära inom vård- och omsorg, ingår i vaccinationsfas 1 och har utan dröjsmål kunnat inställa sig för vaccination. Ingen har utnyttjat sin ställning för att gå före i kön och det säkerställdes att allt vaccin kom till användning”.

Kommunen skriver också att ”det är en brist att skriftliga rutiner och definitioner har saknats eftersom detta riskerat ge utrymme för tolkningar. Detta har nu åtgärdats.”

Personalchefen Jessica Rydström som ansvarat för utredningen konstaterar att lärdomen är enkel:

– Ja, att tydlighet i kommunikationen är otroligt viktigt. Här fanns en överenskommelse i smittskyddsgruppen där länets medicinskt ansvariga sjuksköterskor ingår tillsammans med Regionens smittskyddsenhet om att ta vara på alla vaccinationsdoser. Och att de chefer som jobbar vårdnära, som har daglig kontakt med personal och brukare, skulle ingå i den första vaccinationsfasen. Men det fanns inte på pränt. Det var bristen.

Hur har de personer som utredningen berört mått under den här tiden?

– Det som sagts och skrivits på sociala medier och i andra sammanhang har inte gått dem förbi, och några har fått ta emot påhopp och till och med hot. Det ser vi väldigt allvarligt på. Det är extra tråkigt eftersom de bara gjort sitt jobb i en pressad situation och följt våra två huvudregler: att vaccinera så många som möjligt med de doser vi får, och att inget om möjligt ska kasseras.

Per Lawén.
Per Lawén. Foto: Sanna Emanuelsson

Kommunalrådet Per Lawén (S) är nöjd med vad utredningen visar:

– Ja, det viktiga är ju att vaccinationsplanen gäller, att de prioriterade grupperna får sitt vaccin och att inte någon går före i kön.

– Det man hade kunnat önska funnits på plats från början var ännu tydligare skriftliga riktlinjer för hur man agerar när doser blir över. Där fanns vissa brister och osäkerhetsfaktorer i kommunikationen med regionen. Det har regionen senare kompletterat med. Det i kombination med utredningen gör att alla otydligheter förbytts i tydlighet. Vilket är jättebra.

Du gick själv ut och sa att du var ”arg och besviken” innan utredningen knappt hunnit igång. Vad tänker du om det nu?

– Min förväntning, precis som alla andras, var att vaccinationsplanen skulle gälla och jag reagerade på bristerna och otydligheten. Sen dömer jag ingen; de här som fick vaccinet blev tillfrågade, de ställde inga krav eller gav order.

Insändare: Ta snattade vaccinslattar på allvar

Artikeltaggar

CoronavirusetForshagaTorbjörn FalkVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.