Hoppa till huvudinnehållet

Försvarsmakten: Vi följer tidsplanen för Kristinehamn

Publicerad:
– Jag förstår inte varför man tror att vi inte följer tidsplanen för en försvarsetablering i Kristinehamn, säger Johan Svensson, produktionschef och generallöjtnant på Försvarsmaktens stab.
– Jag förstår inte varför man tror att vi inte följer tidsplanen för en försvarsetablering i Kristinehamn, säger Johan Svensson, produktionschef och generallöjtnant på Försvarsmaktens stab. Foto: pressbild

– Jag förstår inte varför man tror att vi inte följer tidsplanen för en försvarsetablering i Kristinehamn. Den är att vara klara mellan 2021 och 2025. Det kommer vi att lyckas med, om inget opåverkbart händer, säger Johan Svensson, produktionschef och generallöjtnant på Försvarsmaktens stab.

Det är han som har i uppdrag av överbefälhavaren att få att försvarsbeslutet om nya etableringar i landet att bli verklighet. När det gäller A9 i Kristinehamn förs det en diskussion om att flytta den senare i ordningen.

– Det beror på att vi inte har de rätta förutsättningarna för att starta den i år. Lokalerna behöver åtgärdas om den ska ligga på gamla regementet vid Presterud och det saknas infrastruktur. Vi tittar också på en annan placering, vid en tom tomt. Vi kan tidigarelägga etablering om läget förbättras. Det tillhörande skjutfältet blir däremot av redan i höst, säger han.

Påverkas av förutsättningarna

Förutsättningar påverkar mycket etableringarna, menar han. På en del orter finns det redan färdiga lokaler och verksamhet. Det underlättar satsningar.

Daniel Bäckström (C) är riksdagsledamot och ledamot i försvarsutskottet. Han har tolkat budgetunderlaget som att ÖB vill ha en raketutbildning i stället för en eldrörsutbildning i Kristinehamn.

– Det är delvis en missuppfattning. Vi ska ha två artilleribataljoner där. Från början var tanken att ha två eldrörsbataljoner. Nu analyserar vi om den ena ska vara en raketbataljon i stället, säger Johan Svensson.

Jobbar stenhårt med detaljerna

Statusen efter förvarsbeslutet är för närvarande att de jobbar stenhårt med detaljerna för att få allt i hamn, berättar han. Varje etableringsort har en egen utvecklingsledare som arbetar lokalt med det.

– Det kommer att resultera i en analys av läget för samtliga ställen. Den blir viktig. Den ska vara klar och presenteras under andra halvåret i år, säger han.

Riksdagen har beslutat att det blir en återetablering av regementet i Kristinehamn. Exakt plats och tid vet kommunen inte än. Det avgör Försvarets Fortifikationsverk. Det finns flera alternativ på placering, antingen på det gamla regementsområdet vid Presterud, eller att bygga nytt på någon tomt.

Ett tag har ÖB uttalat att Kristinehamn har hängt löst. Nu finns den med i tidsplanen igen.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKristinehamns kommunPresterud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.