Åkesson vill bara ha ryggdunkningar

Ledare
PUBLICERAD:
SD-ledaren Jimmie Åkesson tar aldrig nån politisk debatt i sociala medier, svarar aldrig på frågor och markerar aldrig mot följare som går över gränsen. Debatt och idéutbyte är inget för SD.
Foto: Jessica Gow
För att vara så måna om yttrandefriheten att man låter partiets sympatisörer ösa ur sig förolämpningar, hat och ibland rena hot i partiets egna kanaler på Youtube och i sociala medier är Sverigedemokraterna förbluffande ointresserade av debatt och utbyte av idéer.

Partiet orkar inte ens låtsas att man är intresserat vare sig av vad meningsmotståndare eller ens sympatisörer har att säga. Det avslöjas hur enkelt om helst av hur Jimmie Åkesson själv och stora delar av partiföreträdarna agerar i sociala medier.

Det handlar sällan om politiska sakfrågor, det partiet så ofta säger sig vilja fokusera på. Och det handlar uteslutande om envägskommunikation och monolog.

Åkesson har exempelvis närmare 106 000 följare på Twitter – men följer i sin tur bara 51 Twitterkonton. 51! Det handlar praktiskt bara om sverigedemokrater och praktiskt taget bara om män, inte ens tio konton hör till kvinnor.

Jämför det med till exempel Centerledaren Annie Lööf med över 133 000 följare som följer närmare 1700 konton. Eller med Amanda Lind som har betydligt färre följare med lite drygt 6500 följare som själv följer nästan 20 gånger fler twittrare än Åkessson!

Likt Åkesson är de ordentligt upptagna politiker, men Lööf och Lind lyckas ändå regelbundet svara på frågor och diskutera politiska sakfrågor till och med med personer som inte håller med.

Åkesson har en annan taktik. Han lägger ut ett provocerande inlägg, ofta mot en namngiven politiker, och backar sedan från den efterföljande diskussionen för att låta sin svans piska upp stämningen.

Skärmdump från twitterinlägg från Åkesson med svar av Amanda Lind där han hetsar mot kulturministern efter att hon inte mött honom i debatt i Aktuellt.

Själv tar han aldrig nån debatt, svarar aldrig på frågor och markerar aldrig mot följare som går över gränsen. Han kommenterar inte heller nånsin andras inlägg.

När SD-ledaren i förra veckan twittrade förolämpningar mot just Amanda Lind efter att hon tackat nej till en debatt mot honom i Aktuellt på kvällen, får han snabbt svar inte bara av Lind själv utan av den egna partikamraten Tobias Andersson som till och med lägger ut en bild på sig själv och Lind i riksdagen där det samtidigt pågår en kvällsdebatt där de båda deltar.

SD-riksdagsledamoten Tobias Andersson svarar på Åkessons tweet med förklaringen på Linds frånvaro från Aktuellt.

”Du får vänta på din tur Jimmie!”, skriver Andersson och lägger till en smiley i tweetet. Men det kommer inga som helst reaktioner från partiledaren. Det passar inte Åkessons narrativ att Linds frånvaro har en helt naturlig förklaring och att förklaringen kommer från en annan SD-politiker.

Så Åkessons tweet ligger fortfarande flera dagar senare kvar och under den ligger kommentarer från sympatisörer som ”skämtar” om hur Lind är för feg för debatt, att hon ”rökt för mycket svamp och klarar inte av att ta sig till tv-huset” eller att hon kanske ”fått mask i sin bajshår från 90-talet”.

I partiets Youtubekanalen ligger fortfarande ett videoklipp kvar som lades upp på kvällen långt efter att Åkesson och partiet informerats om varför Lind inte kunde vara med i Aktuellt, där det fortfarande påstås att hon nog ”fått kalla fötter”.

Ryggdunkningarna bland kommentarerna är många. Precis som Jimmie och gänget vill ha det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.