Hoppa till huvudinnehållet

Studerar sjuksköterskornas utmaningar i intensivvården under pandemin

Publicerad:
Vilka svårigheter möter sjuksköterskor och studenter på iva under pandemin? Det ska nu undersökas. Genrebild.
Vilka svårigheter möter sjuksköterskor och studenter på iva under pandemin? Det ska nu undersökas. Genrebild. Foto: Peter Bäcker

Forskare vid Karlstads universitet, Region Värmland och Luleå tekniska universitet har fått 1,3 miljoner i projektmedel för att studera sjuksköterskornas situation på iva under pandemin.

– Det ska bli otroligt spännande och hedersamt att få ta del av deras berättelser, säger Anna Nordin, lektor på omvårdnad vid Karlstads universitet.

När pandemin rullade in över landet ställdes sjuksköterskorna på iva för stora utmaningar. I Sverige är sjukskötersketätheten lägst i norden och när ett extra personalbehov uppstod tvingades många avdelningar att kalla in personer med varierad kompetens, personer som kanske inte arbetat på iva på flera år.

Det behövdes händer och fötter.

Av dessa personer skulle man skapa ett fungerande arbetsteam, mitt under en kris som präglades av ovisshet och rädsla där liv stod på spel. Samtidigt som sjuksköterskorna också skulle handleda studenter i sin verksamhetsförlagda utbildning.

”Unik situation”

– Det här är en helt unik situation som vi måste undersöka. Vi vill ta reda på hur det var för iva-sjuksköterskorna och specialistsjuksköterskestudenterna. Vad man hade för utmaningar och hur man tvingades prioritera. Fokus ligger på handledning och lärandesituationen.

Anna Nordin, lektor på omvårdnad vid Karlstads universitet.
Anna Nordin, lektor på omvårdnad vid Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

Hon fortsätter.

– Vi fick signaler från sjukhusen att det var svårt för sjuksköterskorna att ta sig an studenterna, att vissa sjuksköterskor blev kommenderade att enbart ta hand om covid-patienter. Detta har sett olika ut i olika regioner. På vissa ställen har studenterna inte fått följa med sina handledare och att man fått byta handledare flera gånger. Det skapar en osäkerhet och en otrygghet, vilket försvårar lärandet.

Genomför intervjuer

Totalt är det fem forskare som arbetar med den helt nya studien.

– Omkring 19 sjukhus ingår i projektet. Vi kommer att intervjua ungefär 35 studenter, 45 iva-sjuksköterskor och även skicka ut enkäter till 400 sjuksköterskor.

Deltagarna har beviljats 1,3 miljoner kronor i projektmedel från Forskningssamverkan Region Värmland och Karlstads universitet.

– Pengarna ska användas till forskningsaktiviteter som resor, översättning av enkäter, datainsamling, bearbetning av data och personalkostnader.

Hur länge pågår studien?

– Vi har precis kontaktat enheterna och i nuläget har vi medel för ett år, men vi hoppas att kunna få fortsättning på ett år, säger Anna Nordin.

Förhoppningen är att resultatet kan vara vägledande framöver.

– Det kan leda till att förbättra omständigheterna för sjuksköterskor och studenter vad gäller arbetsmiljö, handledning och introduktion vilket gör att de stannar kvar inom yrket i det långa loppet istället för att de slutar. Intensivvården är en så oerhört viktig funktion för sjukhusen.

Artikeltaggar

ForskningIntensivvårdKarlstadKarlstads universitetSjuksköterskaVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.