Hoppa till huvudinnehållet

Hoppas börja i augusti – trots överklagan: ”Det blir väldigt tajt”

Publicerad:
Regionpolitikern Ola Karlsson (M) är styrelseordförande för KSA och förklarar att man känner sig trygg med hur upphandlingen är genomförd den här gången.
Regionpolitikern Ola Karlsson (M) är styrelseordförande för KSA och förklarar att man känner sig trygg med hur upphandlingen är genomförd den här gången. Foto: Anders Persson

Förra gången tog KSA själva tillbaks det överklagade tilldelningsbeslutet.

Det är inte aktuellt nu, berättar styrelseordförande Ola Karlsson (M).

Avslöjar: Kritiserat pilotbeslut överklagas – igen

Det är andra gången på kort tid som norskägda OSM Aviation Crew AB vunnit upphandlingen, vilket har kritiserats från många håll, främst fackliga.

Ola Karlsson instämmer delvis i kritiken och anser att det i den bästa av världar skulle vara ett eget bolag med direktanställda piloter som fick uppdraget att flyga regionernas luftambulanser.

– Det blev inte möjligt av flera olika skäl, säger han och nämner krångliga moms- och skatteregler, tidsskäl och tillsynsoro.

– Vi har försökt ställa krav i upphandlingen så att vi ska få en så stabil verksamhet som möjligt, att man måste vara specialutbildad på flygplanen och det är sådant KSA ska betala och därmed också få stort intresse för piloterna att vara kvar i verksamheten. Vårt önskemål är att få så stor stabilitet som möjligt i det här.

En näst intill omöjlighet, enligt kritikerna som istället ser på risker som lönedumpning och försämrad arbetsmiljö och säkerhet.

”Väldigt många luftgropar”

Tidigare har även upphandlingen av de sex flygplanen kritiserats och redan innan verksamheten har kommit igång på riktigt har den kantats av negativa rubriker.

– Det har varit en resa med väldigt många luftgropar, säger Ola Karlsson som förklarar en del med att man bryter ny mark och att det brukar vara förenligt med en del hinder.

– Men det viktiga är att vi inte tappar vårt syfte och det är att se till att svårt sjuka och skadade snabbt kan transporteras till de högspecialiserade verksamheterna, som Akademiska i Uppsala eller Universitetssjukhuset i Linköping. Sedan brukar jag jämföra det här med att en ambulansbil kostar tio miljoner kronor årligen i drift, medan vi i Örebro kommer lägga ungefär två miljoner per år på ambulansflyget, och jag tror det ligger någonstans på 2-3 i Värmland. Så jämförelsevis är det här en väldigt liten del.

Ska utreda alternativ

Planen har kostat 720 miljoner kronor och levereras senare i vår, tanken är sedan att vara i luften mot slutet av augusti.

Vad händer med tidsplanen nu när tilldelningen överklagats igen?

– Det blir väldigt tajt, det blir det. Vi får titta på vad det finns för alternativ att hantera det här på, så vi får ta oss en rejäl funderare.

Förra gången drog ni själva tillbaks tilldelningen, är det aktuellt nu?

– Inte vad jag tror nu i alla fall. Förra vändan visade det sig finnas brister i granskningen och materialet och det har kompletterats inför det andra tilldelningsbeslutet och efter det har det gjorts en mer noggrann granskning av inkommande anbud.

Artikeltaggar

Kommunalförbundet Svenskt AmbulansflygOla KarlssonVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.