VF stuvar om i papperstidningen

Nyheter
PUBLICERAD:
VF:s chefredaktör Morgan Schmidt.
Foto: Håkan Strandman
Värmlands Folkblad satsar mer digitalt. Samtidigt stuvas det om i papperstidningen.
– Anledningen till att vi gör det här är att det ska bli enklare att hantera papperstidningen, säger VF:s chefredaktör Morgan Schmidt.

Som så många andra tidningar så satsar Värmlands Folkblad och hela NWT-koncernen mer resurser för att nå ut till så många digitala läsare som möjligt. Det handlar om snabbare nyheter, bättre presentation och ett mer digitalt fokuserat arbetssätt.

Samtidigt är papperstidningen viktig för väldigt många läsare.

– Bara för att vi satsar mer resurser på det digitala så vill vi inte riskera att försämra för våra pappersläsare. De är fortfarande våra viktigaste och inte minst trognaste kunder, säger Morgan Schmidt.

Ledaren flyttar bak

Några stora förändringar är inte planerade för papperstidningen, däremot kommer några sidor att flyttas. Mest märkbart för läsaren är troligen att ledartexten kommer att hamna på det sista uppslaget i tidningen, istället för att som i dag ligga på det första.

– Att vi flyttar bak ledaren handlar inte om att den är mindre viktig, utan det är helt och hållet av praktiska skäl. För att kunna ha en flexiblare papperstidning så behöver den ligga tillsammans med det andra åsiktsmaterialet längst bak i tidningen, säger Morgan Schmidt.

Sporten flyttar fram

Några andra förändringar är att det inte längre kommer att vara en nöjesbilaga på fredagar, istället sprids nöjesmaterialet ut över fler dagar. Del två i tidningen kommer också att inledas med sport varje dag, istället för som i dag bara på måndagar.

– Det blir en återgång till hur det var för ett antal år sedan kan man säga, med något som mer liknar en ren sportbilaga. Men många av reportagen som i dag återfinns i del två kommer att finnas kvar, bara lite längre bak i tidningen.

Några stora förändringar handlar det alltså inte om, men Morgan Schmidt är ändå beredd på att det kan komma reaktioner från läsarna.

– Att flytta sidor i tidningen är tillsammans med byte av serier det som brukar leda till mest reaktioner. Men ibland måste man ändra och den ändringen vi gör nu är nödvändig för att vi ska få en mer flexibel papperstidning att jobba med. Jag tror och hoppas att våra trogna läsare har förståelse för det.

Men serierna rör ni inte?

– Vi bytte faktiskt en långkörare häromåret och det var i princip ingen som var arg över det. Jag tror att vi har väldigt vänliga läsare. Sedan kan det säkert komma fler byten framöver, ibland behöver man röra om i grytan lite.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.