Krönika: 2021 är svärdets år

Krönikor
PUBLICERAD:
”Vet inte om vi kan kalla det en radikaliseringsprocess. Men pandemin tycks göra mig till en helt vanlig snubbe”, skriver Johannes Klenell från sin digitala ”mancave”.
Foto: Roald, Berit
Det pratas ju en hel del om hur Youtubes algoritmer ska leda till radikaliseringsprocesser där en film leder till tips om en annan, mer extrem. Till sist sitter man där i ett konspiratoriskt kaninhål och tror att landet styrs av ett pedofililluminati som förespråkar massinvandring. Och allt du ville från början var att veta hur du reparerar skärmen på din iPhone.

Detta har inte hänt mig. Ändå har något absolut hänt.

På grund av den sociala distanseringen har min TV i allt högre utsträckning fått bli mitt sällskap senaste året. Och jag väljer gärna Youtube. Kanske beror det på att mitt jobb handlar om att ta in så mycket relevant kultur som möjligt, så när hjärnan behöver pausa så väljer den så meningslös underhållning det bara går. Samtidigt lider vi nog alla av en samhällsstress orsakad av pandemin. Klart skallen behöver en hel del vilotid då.

Jag hade kanske inte trott att svärd skulle bli min grej under 2020. Men så blev det. Det började med att algoritmen snappade upp att jag såg en hel del klipp med teorier om TV-serien Game of Thrones. På så vis klev youtubern Shadiversity in i mitt liv. Han förklarade hur slottet Winterfell med sina platta tak var uruselt om det börjar snöa. Vilket är lite lustigt sett till att ätten Stark som styr har valspråket ”Winter is coming”.

Shadiversity, eller ”Shad” är en svärdssamlande nörd i skinnrock som kanske konsumerat lite väl mycket Terry Pratchet och Monty Python. Han har mer att erbjuda. Vill du veta om konceptet ”svärdpistol” faktiskt existerat, då har du hittat rätt. Don’t mind if i do.

Och här kliver du genom klädkammaren, rätt in i ett Narnia av youtubers som kan väldigt mycket om medeltida vapen och krig. Fastnar utan att märka det i runt två timmar på en kanal där en kille smider en katana av en gammal rostig kätting. Någon gör ett svärd i järn och ett i brons för att visa hur mycket bättre järnvapnen var. Hur skulle jag kunna låta bli att se det efterföljande klippet där en ungersk smed av typen ”rollspelarsexig” – läs, han smider i skinnväst och kråsskjorta – gör ett japanskt sci-fi-svärd som glöder i mörkret?

Och där sitter man, i en digital mancave.

Shadiversity är den nördige entuisiasten. Ibland på gränsen till lite påflugen i allt han vill berätta. Scholagladiatora är den torre mer korrekta föreläsaren. Monologkungen Lindybeige publikfavoriten. Fem minuter innan jag ska moderera ett samtal om marknadshyror med förbundsordföranden för Hyresgästföreningen och en partiledare ser jag en tjomme vid namn ”Skallagrim” förklara hur dåligt konceptet svärdpiska faktiskt skulle vara i närstrid.

Jag är hooked. Var är jag på väg med all den här kunskapen om medeltida vapen? Kommer det sluta i en konspiratorisk youtuberesa från medeltiden till George Soros? Inget är omöjligt på internet.

Efter att jag råkat erkänna mitt intresse på twitter hör flera av mina följare av sig. De har gjort samma resa in i svärdsyoutube. Någon säger att Shadiversity eventuellt är mormon. En har teorin att Lindybeige är mest vänster i gänget. Skallagrim är tydligen vegan. Helt vanliga människor omkring mig är betydligt mer hardcore fans än jag. De har en sak gemensamt. Alla är män. Något som kanske inte borde överraska alls. Ett överdimensionerat intresse för historisk krigsföring är själva fundamentet för fenomenet vi kallar ”kille”.

Vet inte om vi kan kalla det en radikaliseringsprocess. Men pandemin tycks göra mig till en helt vanlig snubbe.

För övrigt

För övrigt borde alla se Wandavision på Disney+. Efter låga förväntningar och en svag start så är varje nytt avsnitt av Marvelserien nu en efterlängtad punkt i en annars alldeles för monoton pandemivardag.

Elizabeth Olsen spelar Wanda Maximoff i Marvelserien "Wandavision."
Foto: Marvel Studios via AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.