Insändare: Mumindebatten i ny bok

Insändare
PUBLICERAD:
Kontroversen kring Mumin och Skutberget omnämns i boken ”Draksådd”, av Christian Daun.
Foto: Helena Dahlgren
För två veckor sedan kom det ut ny läsvärd bok ut med namnet ”Draksådd”, av Christian Daun. Den har underrubriken: ”Fiaskon och haverier när kommunen ska sättas på kartan”.

Tre sidor ägnas åt den kommande Muminparken och det kan vara intressant att läsa vad en utomstående, som utan att vara inblandad på något sätt, tycker om det blivande projektet. Här följer några citat från boken:

”Och den här känslan av draksådd som fortsätter att gå i arv blir plågsamt tydligt när man riktar blicken mot Karlstad. Den Muminvärld som planeras där är en övertydlig uppvisning i ett sätta kommunen-på-kartan-fiasko.

Temaparken, som alltså är tillägnad Tove Janssons skapelser, spänner över 26 hektar och är en kopia av originalet i finska Nådendal. Karlstads förhoppning är att sagolandet ska generera turister och arbetstillfällen. Hittills har Muminvärlden mest generat helig vrede, och inte bara för att Mumin helt saknar koppling till Karlstad, vars kulturliv i övrigt är starkt Värmlandsorienterat. Nej huvudanledningen till ilskan är att upplevelseanläggningen ska ligga på Skutberget, ett välbesökt friluftsområde sju kilometer väster om centrum, vackert beläget vid Vänerns strand med badvik, boulebanor och motionsspår. Skutberget är en lättåtkomlig grön oas för vanligt folk utan egen sommarstuga, som nu ska hägnas in och beläggas med inträdesavgift...

Satsningen har förvandlats till en sådan där trafikolycka som utomstående inte kan låta bli att betrakta mellan fingrarna. För det är ju, ärligt talat, ganska underhållande med kommunpolitiker som tondövt kvittrar om ’visionen’ för Skutberget medan vanligt folk är helt jävla rosenrasande.”

Valter Berg

Gustava

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.