Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska stjärnorna vädjar till polisen

Publicerad:
Stjärnorna kritiserar villkorstrappan.
Stjärnorna kritiserar villkorstrappan. Foto: TT

Fotbollsstjärnorna går samman i ett försök att rädda rädda svensk supporterkultur.

Landslagsspelarna Mikael Lustig, Marcus Berg och Pontus Jansson har alla skrivit på ett upprop för att skrota villkorstrappan.

"Vi vädjar nu till den svenska polisen att ta sitt förnuft till fånga", skriver de i ett öppet brev.

I ett försök att få bort pyroteknik och ordningsstörningar från svenska fotbollsläktare beslutade polisen 2019 att införa den så kallade villkorstrappan.

Åtgärden har resulterat i både flaggförbud och reducerad ståplatspublik, vilket orsakat en spricka mellan supportrar och polis.

Nu tar en rad svenska fotbollsspelare bladet från munnen och ställer sig på fansens sida.

”Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner och återigen föra samtal med fotbollens alla parter. En vädjan om att slopa den förhatliga villkorstrappan och i stället återgå till den oerhört lyckade tidigare strategin där dialog och samarbete var ledorden”, skriver de i ett öppet brev som undertecknats av 16 personer, däribland Pontus Jansson, Marcus Danielson, Mikael Lustig och Marcus Berg.

Fotbollsprofilerna medger att det finns problem på läkarna, men menar att de polisiära åtgärderna inte stått i proportion till brotten.

”Vi som skriver detta är ett gäng fotbollsälskare: spelare och supportrar. Vi värnar om det viktigaste och största den svenska fotbollen har: läktarna. Vi har allihop spenderat ohälsosamt mycket tid på våra svenska fotbollsplaner och läktare. Och sett hur den här kulturen vuxit fram till en av Europas starkaste och mest omtyckta”.

Artikeltaggar

FotbollMarcus BergOla Toivonen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.