Hoppa till huvudinnehållet

Kommunstyrelsen säger nej till folkomröstning i Filipstad

Publicerad:
Reporter Mats Zetterberg
Mats Zetterberg
mats.zetterberg@vf.se
Åsa Haakman Felth Filipstads kommun
Åsa Haakman Felth Filipstads kommun Foto: Mats Zetterberg

Kommunstyrelsen säger nej till folkomröstning om den nya skolstrukturen i Filipstad.

– Den största orsaken till det är de socioekonomiska orsakerna. Vi vill ha en större jämlikhet på skolorna, säger kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S).

Kommunen har beslutat att den nya skolorganisationen i tätorten ska vara en skola för F-3 och en skola för 4-6 i stället för två F-6-skolor som det är i dag. På onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen fanns två punkter gällande folkomröstning om den nya skolstrukturen med på dagordningen.

Majoriteten vill inte ha folkomröstning i FilipstadNärmare folkomröstning om skolorna

En av dem var en motion från Sverigedemokraterna. Majoriteten yrkade avslag vilket bifölls av oppositionen. SD reserverade sig till förmån för sitt yrkande.

Den andra gällde folkinitiativet där 1 100 namnunderskrifter samlats in för att få till en folkomröstning i frågan. Även här röstade kommunstyrelsen emot – även om slutgiltigt beslut tas av fullmäktige.

– Vi har ju redan beslutat om en åldersindelning och arbetet är i gång med det och det ska genomföras i höst, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Hååkman Felth (S).

– Och den största orsaken till det är de socioekonomiska orsakerna. Vi vill ha en större jämlikhet på skolorna.

Den nya skolorganisationen har kritiserats framförallt av en grupp föräldrar som vill att det ska fortsätta vara två F-6-skolor. Men Åsa Hååkman Felth är trygg med beslutet om att göra om skolstrukturen.

– Det är så viktigt att alla barn får samma möjligheter till bra skola och utbildning. Och gör man som vi tänker göra så får vi 100 procent behörighet bland lärarna på F-3-skolan och nästan fullt på 4-6-skolan.

Artikeltaggar

Filipstads kommunSkola och utbildningÅsa Hååkman Eriksson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.