Hoppa till huvudinnehållet

Tove nekades kejsarsnitt – sonen Henry dog

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Nicklas Andersson och Tove Spånberg med sonen Henry.
Nicklas Andersson och Tove Spånberg med sonen Henry. Foto: Privat

Deras son Henry fick bara leva i fem dagar innan han avled av komplikationer efter förlossningen. Något som troligtvis skulle kunnat undvikas med ett kejsarsnitt.

Nu utreds Centralsjukhuset i Karlstad.

– Jag vill först och främst att sjukhuset tar sitt ansvar och tar det här på allvar. Förebygga att det inte ska hända fler, säger Tove Spånberg.

Det var i december 2018 som Tove Spånberg och Nicklas Andersson från Sunne åkte in till Centralsjukhuset i Karlstad. Förlossningen blev utdragen och paret ville ha kejsarsnitt.

– Förlossningen kändes till slut som tortyr. Jag blev inte lyssnad på och de tvingade mig att fortsätta lite till, och lite till. Jag har läst i min journal att de skriver att jag var utmattad, att progressen var långsam och att de kunde läsa på CTG:t att Henry var påverkad, utöver de prover de tog som visade det samma. Ändå valde de att fortsätta, timme efter timme.

Livlös vid födseln

När Henry föddes var hans kropp slapp och livlös, varvid hjärt- och lungräddning påbörjades.

Men endast fem dagar senare dog han av sina skador. Paret riktar nu skarp kritik mot det inträffade.

– Vården har bemött oss så otroligt dåligt och deras bemötande har tagit så mycket energi och tid som vi redan inte hade. När man förlorar sitt barn mår man fruktansvärt och man bör då dessutom inte behöva bemötas på det sättet vi gjordes i den mest akuta sorgen. Jag önskar vi hade fått haft den tiden att minnas alla de vackra stunderna vi fick med honom i stället för att kämpa för anmälan och att få svar, säger hon.

Glädjen var stor när de väntade sin förstfödde.
Glädjen var stor när de väntade sin förstfödde. Foto: Privat

När Centralsjukhuset i Karlstad inte gjorde någon anmälan efter det inträffade begärde Tove ut sina och Henrys journaler, förlossningsvårdens rutiner och hade möten med överläkare och avdelningschefer för att få svar.

– Jag visste att förlossningen inte hade gått rätt till. Jag och Nicklas upplevde den som en mardröm och den slutade med att vårt barn dog. Utifrån vad som stod i journalerna och rutinerna förstod vi att många fel hade begåtts, säger hon, och fortsätter:

– När Henry dog kontaktade vi patientnämnden i Värmland för att be om hjälp att driva ärendet, men nekades hjälp med motivationen att det inte fanns något ärende påbörjat. Vi kände oss hjälplösa och fick kämpa själva för en lex Maria-anmälan. Till slut tillsatte patientsäkerhetsnämnden en oberoende obstetriker som granskade Henrys förlossning och läkaren kunde konstatera att jag borde ha snittats åtta timmar innan Henry föddes och absolut senast fem timmar innan.

Hur tänker du när du hör det här?

– Det var en lättnad att en expert kunde bekräfta det vi hela tiden visste var sant, samtidigt så smärtsamt att någon bekräftar för oss att vårt barn skulle ha levt om vi hade blivit lyssnade på. Jag förstår att ingen läkare har för avsikt att döda vårt barn, men det har ändå skett och sjukhuset har sedan försökt mörka det. Jag önskar att sjukhuset och verksamhetschefen tog sitt ansvar.

Henrys kropp var livlös när han föddes, varvid hjärt- och lungräddning påbörjades. Enligt oberoende läkare hade han kunnat räddas, han dog endast fem dagar gammal.
Henrys kropp var livlös när han föddes, varvid hjärt- och lungräddning påbörjades. Enligt oberoende läkare hade han kunnat räddas, han dog endast fem dagar gammal. Foto: Privat

Region Värmland gjorde en lex Maria-anmälan till Ivo i juli 2019.

För ett halvår sedan gjorde paret även en polisanmälan. Anders Persson, kammaråklagare i Örebro, bekräftar att det pågår en förundersökning om vållande till annans död.

– Jag valde att göra en polisanmälan för att jag vill att vården, men också samhället tar det här på allvar, att det är ett barn som dog i den svenska förlossningsvården och tyvärr är han inte den enda. Jag är även kritisk till vad lex Maria-anmälan och IVO:s granskning kommer leda till. Jag vet att det hänt förut, att man då sett över rutiner. Men det var just att man frångått rutinerna som ledde till Henrys död och just därför spelar det ingen roll hur många rutiner man ser över.

Besviken på vården

Tove och Nicklas har i dag en son som är ett år gammal, men tänker ofta på Henry som saknas dem.

– Det här är något vi lever med varje dag. En person fattas i vår familj, vår pojke som skulle varit 2 år nu.

Hon är besviken på sjukvården och det bemötande de fått.

– Det jag önskade att vi fått höra från sjukvården är: Vi beklagar så hemskt mycket det som har hänt. Men ingen av de verksamhets-, avdelningschefer eller läkare vi träffat i samband med Henrys död har ens beklagat Henrys död en enda gång. Jag önskar de hade tagit ansvar och sagt: Vi kommer att göra allting för att ta reda på vad som hände så att det inte ska ske igen. Hur kan vi göra nu för att underlätta för er? Men det har varit tvärtom och har tagit extremt mycket energi och frustration.

VF har varit i kontakt med Lena Bäckman, verksamhetschef vid Patientnämnden i Region Värmland, och hon vill inte kommentera enskilda ärenden. Anna Hessel som är verksamhetschef på kvinnokliniken på Karlstad centralsjukhus skriver i ett mejl att hon inte har några kommentarer.

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.