L: Byråkratin hotar värmländska företag

Debatt
PUBLICERAD:
Regeringen behöver agera för att ansvariga myndigheter betalar ut stödpengarna till drabbade företag i tid, betonar tre liberaler.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Bakom varje hotell, camping, restaurang, butik, café eller evenemang finns människor.

Entreprenörer med ambitioner och idéer, människor som är beredda att satsa och jobba hårt. Liberalerna har drivit igenom flera viktiga stöd till de drabbade företagen. Men pengarna fastnar i byråkrati och långa handläggningstider. Nu måste stödpengarna betalas ut snabbare.

Många företagare möter nu en brutal verklighet. Flera av de nya restriktionerna är faktiskt hårdare än förra våren. Tillsammans med företagsservice och byggindustrin var besöksnäringen en av de snabbast växande branscherna i Värmland innan pandemin. Under 2020 minskade gästnätterna i Värmland med nära 40 %, ett tapp som är fjärde störst procentuellt sett i Sverige. Det stora tappet beror främst på att Värmland normalt har en stor andel utländska gäster. Vi ser också att ökningen av antal varsel, uppsägningar och konkurser är störst inom hotell- och restaurangverksamhet.

Så många svenskar som bara är möjligt ska ha ett arbete att gå till. Därför måste vi stötta Sveriges företagare för att undvika konkurser och massarbetslöshet. Sveriges företagare måste kunna behålla sina medarbetare. Det är genom att de vågar anställa som vi får in de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Ska vi ha höga ambitioner med välfärden bygger det på att människor arbetar och att våra företag växer.

Regeringens beslut att införa alkoholförbud på restauranger klockan 20 slår exempelvis uppenbart stenhårt mot restaurangerna. Flera stöd till drabbade företag beslutas nu i riksdagen. Det handlar om korttidspermittering, sänkta arbetsgivaravgifter för unga och stöd för att bära företagens hyreskostnader. Men det räcker inte. Många företagare måste få ta del av stöden här och nu. Därför måste regeringen nu agera för att ansvariga myndigheter betalar ut stödpengarna i tid.

Coronakrisen har också avslöjat den avgrundsdjupa ideologiska skiljelinjen mellan liberaler och socialister i synen på företagarna. Den svenska vänstern kritiserar företagare för att de minsann borde ha marginaler för att klara en kris. Och när företagare kritiserar regeringens stödpaket svarar ansvariga ministrar med att det inte ligger i skattebetalarnas intresse att betala stöd till företagen.

Det är helt fel. Företagare är också skattebetalare. Det är hårt arbetande människor som i regel aldrig har haft en sjukdag och legat samhället till belastning. Företagare förtjänar också att få samhället stöd.

Coronakrisen slår nu brutalt mot många hårt arbetande företagare. Liberalerna har tagit ansvar under krisen och drivit igenom flera viktiga stöd till de drabbade företagen. Men pengarna fastnar i byråkrati och långa handläggningstider. Nu måste pengarna ut till företagarna, annars riskerar vi massarbetslöshet i Sverige.

Niklas Wikström (L)

Kommunalråd Karlstad

Arman Teimouri (L)

Riksdagsledamot Värmland

Mats Persson (L)

Ekonomisk-politisk talesperson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.