Insändare: Okunskap och fördomar mot Kuba

Insändare
PUBLICERAD:
Kubas vaccinproduktion drivs inte av profit och aktieavkastning, hävdar insändarskribenten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Pandemin blottlägger fakta som inte alltid presenteras i våra medier. De stora internationella läkemedelsföretagen tävlar om de enorma vinster som förväntas från vaccin mot Covid-19.

I tysthet har Kuba fått auktorisation från WHO att utföra test av fyra olika vaccin. De kliniska studierna är lovande och landet har förhoppningar att hela befolkningen på tolv miljoner ska vara vaccinerad i april. Ett av vaccinen Mambisa bör uppmärksammas för att det inte tas med sprutor utan inhaleras.

Kuba har världens högsta läkartäthet och landet har effektivt kunnat begränsa spridningen av Coronaviruset. På grund av USA:s blockader har Kuba tvingats bygga tjugo forskningscentra för bioteknik. 20 000 personer arbetar idag för att producera vaccin. Landet har till ett fyrtiotal fattiga länder exporterat hundratals miljoner doser för att bota hjärnhinneinflammation, meningitis och hepatit B.

De jättelika läkemedelsföretagen drivs av vinstintressen och ska generera aktieutdelningar. Deras forskning är till stor del finansierad av offentliga skattemedel. Kubas produktion drivs inte av profit och aktieavkastning. Därför kan Kuba leverera vaccin till en betydligt lägre kostnad än de västliga läkemedelsjättarna.

Jag minns en mysig kvällssändning från Almedalsveckan för några år sedan. Moderaten Anna Kindberg Batra skulle skicka en hälsning med gåva nästa gäst. Det råkade vara Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Hennes gåva var en resa till Kuba. Moderatpublikens skratt och applåder visade endast på de fördomar och okunskap om Kuba som frodas bland våra politiker. Sjöstedts svar vill jag inte ens kommentera. Vill du veta mer om Kuba kan du kontakta mig.

Hans Skagerlind

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.