Hur blåögda kan man vara?

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, vet inte vad de ger sig in i när de ska samarbeta med Sverigedemokraterna.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kräver totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring och kallar invandrare för ”en social, kulturell eller ekonomisk belastning”. Planerade samarbetspartnern Moderaterna är förvånade över utspelet och uppmanar Åkesson att förklara vad han menar. Hur naiva och blåögda kan man vara?

Det var inget nytt som kom från Åkesson. Han behöver inte förklara någonting. Budskapet har han framfört minst tusen gånger under sin politiska karriär: ”Invandring är skadlig och invandrare är farliga”.

Det är partiets utgångspunkt för all politik och har varit så sedan urminnes tider, oavsett om de klätt sig i uniform eller kostym. Att 14 000 läkare i landet har utländsk bakgrund eller att äldreomsorgen skulle kollapsa utan invandrare bortser partiet från.

Åkesson är förvånad över vad han kallar ”den närmast hysteriska reaktion” som hans uttalande skapade. Annie Lööf (C) tog avstånd, Nyamko Sabuni (L) gjorde likadant. Ulf Kristersson (M) hukar sig tyst och det är inte så konstigt. Bara för några veckor gjorde han klart att han tycker att SD blivit mer seriösa och fullt möjliga att samarbeta med.

I stället skickade Moderaterna fram sin migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Till SVT sade hon i fredags:

– Det hade varit välkommet om Sverigedemokraterna förklarade vilken invandringspolitik de faktiskt vill driva.

Hur blåögd och naiv får man vara? Det är inte SD som förändrat sig, utan M som flyttat sig rejält och ändrat uppfattning om SD de senaste åren. Från Reinfeldts tydliga avståndstagande till Kristerssons gillande.

Det råder inte någon som helst tvekan om vilken migrationspolitik SD vill ha. Och som de vill få genomslag för om de ska stötta den M-KD-regering som Ulf Kristersson och Ebba Busch drömmer om efter nästa val.

Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, gör också klart att de inte nöjer sig med inflytande bara över migrationspolitiken. I Dagens Industri gör han klart att de ska påverka hela statsbudgeten för att rösta fram Kristersson som statsminister. Allt eller inget, med andra ord.

Det betyder att SD vill vara med och bestämma inriktningen på det mesta. Hur de ser på kulturen har Sverige redan blivit varse genom beslut som fattats i kommuner i Skåne och Blekinge där blåbruna partier styr tillsammans.

Inga bokköp på utländska språk, förbud mot prideflaggor och ”menskonst”. Primära målet är att vårda det rena svenska kulturarvet, skapa nationell sammanhållning och inget annat. Mångkultur är ett skällsord, snart även hos moderater och kristdemokraterna?

Riktigt allvar blir det om SD får inflytande över den viktiga folkbildningen. I kommuner där SD är med och styr tillsammans med M och KD sker kraftiga neddragningar av stödet till studieförbunden. I Trelleborg har stödet halverats.

I riksdagen vill SD minska stödet till studieförbunden och folkhögskolorna med en miljard kronor om året. De vill inte ha nyfikna och bildade medborgare.

Nu kommer en ny attack mot folkhögskolorna. I en motion vill Tobias Andersson, riksdagsledamot och ordförande i SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna, dra in möjligheten att få CSN-lån för studier på en folkhögskola. Han vill dessutom utreda om inte alla folkhögskolor ska läggas ner.

SD vill inte se att folkhögskolorna är en viktig del i det svenska utbildningssystemet sedan 150 år tillbaka. De 155 folkhögskolorna ger många vuxna en andra chans. De har en stadig förankring på orten, ofta på landsbygden, och ger eleverna möjlighet att utveckla både sig själva och utbildningen.

Vad säger Kristersson och Busch om Åkesson vill fullfölja SD:s påbörjade nedmontering av folkhögskolorna? Är det också ett tecken på att de mer seriösa och förhandlingsbara?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.