Han hade nog inte varit min kompis

Krönikor
PUBLICERAD:
Hade det varit för 120 år sedan kanske jag hade sagt grattis Tertullianus! Eller inte. Det är komplicerat.

Till att börja med hade gratulerandet förstås hängt på att jag varit bekant med en person vid namn Tertullianus. Förutom att jag också skulle ha levt och kunnat prata redan då, förstås. Vilket ju är orimligt, även rent teoretiskt.

Men låt oss ändå leka med tanken.

Även då är det ytterst tveksamt. Att Tertullianus försvann som namnsdagsnamn 23 februari efter år 1900 tyder ju på att det inte var så vanligt att folk hette så, ens då. Och det är ju inte så konstigt eftersom namnet kommer från kyrkofadern Tertullianus som var verksam i Karthago i skiftet 100/200-talen. Han tyckte kvinnor skulle tiga och lyda. Och det känns inte som min kompis.

Men eftersom jag själv har ett väldigt vanligt namn, vi är över 40 000 som lystrar om du ropar Jonas, tycker jag det är lite fascinerande med ovanliga namn. Så det hade allt varit lite coolt att känna en Tertullianus, ändå. Enligt SCB:s namnstatistik finns ingen i Sverige nu.

I och för sig är nutidens 23 februari-namn Torsten och Torun inte så vanliga heller, 3 699 respektive 265 personer har dessa tilltalsnamn. Jag är inte närmre bekant med någon av dem. Men passar ändå på att säga: grattis på namnsdagen!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.