Jag stannar hemma – gör du?

Ledare
PUBLICERAD:
Sälen förbereder sig för anstormningen av sportlovsfirare, men redan nu slår smittskyddsläkarna larm om att fjällsemestern riskerar bli en stor smittspridare.
Foto: Anders Wiklund/TT
För Värmland är det fortfarande en vecka kvar, men denna vecka har de första svenska sydligare länen haft sportlov. Från de svenska fjällen kommer bilder på långa köer och fulla skidbackar och lärare över hela landet har i sociala medier senaste månaden berättat om ledighetsansökningar från familjer som vill åka bort.

I sociala medier lägger nån upp klipp från en norsk nyhetssändning där svenska skidåkare trängs i Åre och till reportern skrattande medger att det kanske inte var så bra att åka till fjällen, men de är ju utomhus i alla fall. Haha!

När svenskarna inte kan passa på åka utomlands lika fritt som tidigare år, reser de istället inom landet och det har varit fullt ös på skidorterna hela året. Så mycket att man i flera regioner, däribland Värmland, Jämtland och Härjedalen, nu kopplar ökad smitta till just fjällsemestrar.

Och man kan riktigt föreställa sig tiotusentals, hundratusentals, svenskar unisont skrika ”men varför GÖR inte regeringen nåt?!!” Kan de inte ställa in sportlovet? Förbjuda människor att resa till fjällen? Beordra skidorterna att stänga? Kan man stänga skolor och simhallar och förbjuda restauranger att sälja alkohol efter 20 och resten av tiden bara släppa in en bråkdel av det gästantal man förr gjorde plats för – hur svårt kan det vara??

Jättesvårt, är det korta svaret. Det borde vi ha lärt oss det senaste året.

Till alla högerdebattörer som i decennier försökt dra paralleller mellan Sverige och totalitära stater som Östtyskland eller Nordkorea, blev det kanske ett uppvaknande att inse att de personliga friheterna i Sverige är så omfattande att företrädare för både regering och Folkhälsomyndigheten fortfarande faktiskt måste vädja till svenskarnas sunda förnuft i pandemin. För de kan inte tvinga oss att göra speciellt mycket alls.

I Expressen (19/2) intervjuas Region Värmlands biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam som berättar om hur svenskarna blivit allt sämre på att följa både restriktioner och rekommendationer när de ger sig iväg på semester, som att undvika att göra onödiga stopp på vägen genom att bunkra upp med allt man behöver på hemorten – och väl på plats inte hänga i butiker, serveringar eller restauranger.

– Jag kan tycka att det kanske inte är alldeles nödvändigt att åka på en fjällsemester i år.

Hennes motparter i precis alla regioner i landet tycker så klart precis det samma. I varenda intervju med regionala smittskyddsläkare i varenda lokaltidning säger de likadant: är det nåt år man verkligen borde avstå att resa inte bara utomlands utan även över flera regiongränser så är det i år.

Trängs skidturister från ett dussin olika regioner i skidköerna, i matbutiken, på hotellen och i restaurangerna sprids den där tredje vågen av smitta över hela landet på några veckor. Eller så hinner turisterna bli sjuka på plats och riskerar då att anstränga den besökande regionens redan belastade sjukvård.

Men förbjuda folk att åka, nej det kan ingen av dessa smittskyddsläkare göra. Så det hänger faktiskt på dig att fatta rätt beslut på egen hand.

”#jagstannarhemma på sportlovet. Jag tänker inte lämna min region eller trängas i större sällskap. Jag tänker inte bidra till att smittan fortsätter spridas. Jag tänker hålla ut och ta mitt ansvar.”

Det blev mitt mantra i sociala medier i veckan. Varför inte göra det till ditt?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.