Jag väntar runt hörnet

Krönikor
PUBLICERAD:
Hörnen har fått dåligt rykte, menar Sofia Wretling och hänvisar bland annat till kultfilmen ”Dirty Dancing”.
Foto: Mark Lennihan
Jag sitter lutad mot husväggen i mitt ”solhörn” med en kopp nybryggt kaffe.

Lugnet har lagt sig. Frukosten är bortplockad och barnen är utslussade på olika aktiviteter och lek. Det är lördag och innan jag tar tag i ”att göra-listan” måste jag bara få sitta här en liten stund. Det är jag banne mig värd, tänker jag och tar en stor klunk av kaffet och stoppar in en snus. Solstrålarna värmer mitt vinterbleka, torra ansikte. Jag blundar och riktigt känner hur D-vitaminerna ger min hy en rejäl boost. Ett par nyvakna talgoxar kvittrar glatt vid fågelbordet, mina axlar sjunker ner och jag njuter till fullo.

Hörn är det bästa jag vet. Ja, det är verkligen livskvalitet. Och jag är en jäkel på att skapa hörn. Ett mysigt soffhörn med kuddar och filt att krypa upp i en regnig höstdag med en feelgood-bok, är minst lika bra. Ett skivhörn med gamla LP-skivor staplade som ett minnesmonument över en svunnen tid, ett skrivhörn eller varför inte ett duschhörn! Ja, jag älskar verkligen hörn! Det inger trygghet och känslan av att vara omsluten utan att för den skull vara instängd, en plats där en får vara ifred utan att vara otillgänglig. Jag kan lätt lägga mig i diskussionen i köket om huruvida det är okej eller inte att ha sova-över-kalas med hela klassen just nu, utan att för den skull bli indragen. Eller lyssna till ett samtal mellan min Olof och hantverkarna och bara konstatera att det där behöver jag inte ta ansvar för, det löser han så bra själv.

Men det kan också vara ett hörn för ögat, som till exempel ett blomhörn fullt med tulpanvaser i alla dess färger, som ett tecken på att julen äntligen är över och våren är på intågande. Hörn ger en känsla av välbefinnande helt enkelt.

Jag förstår faktiskt inte att ett så inbjudande ord som hörn även förknippas med hopplöshet eller otrygghet?

Som till exempel uttrycket ”måla in sig i ett hörn”, som ofta används som en metafor för att obetänksamt försätta sig i en hopplös situation. Eller som en förtvivlad golvstrykare som börjat måla vid dörren för att till slut bli sittandes i rummets motsatta hörn, utan någon självklar väg ut. Men ett hörn ÄR just vägen ut, för en livsnjutare som mig. Ta till exempel slutscenen i Dirty Dancing där Patrik Swayze (sexigare än någonsin) i rollen som Johnny, kommer in i festlokalen och trycker till Frances farsa Dr. Houseman med den berömda repliken ”Nobody puts baby in a corner”. Vem skulle inte vilja sitta inträngd i ett hörn då? Och att uttrycket ”att kila runt hörnet” är en omskrivning för att dö!? I min värld är det en omskrivning för att leva; att få kila in i mitt ”solhörn” en stund mitt på dagen!

Nej, hörn bör vara positivt laddat. Som uttrycket ”få vara med på ett hörn”, det är mer tilltalande och inkluderande, en känner sig välkommen att delta om en vill. Som en fluga på väggen, utan krav eller motprestationer. Eller det mer vida begreppet ”från världens alla hörn”, då tänker jag på interaktion, gemenskap, mångkulturellt samhälle och mat. Apropå mat, ett talesätt som inte används så ofta: "Jag är så mätt så att magen står i fyra hörn", är tydligen ett uttryck för att man är otroligt bukstinn (som i och för sig är ett roligt ord).

Det gäller att vara optimistisk. Se möjligheter, utmaningar och inte hinder. Visst händer det att jag målar in mig eller är trängd i ett hörn. Som när jag en natt cyklade hem från stan och glatt stannade till när en man häftigt ropade efter mig och med ryckiga rörelser började babbla om att han var förföljd av Främlingslegionen och krävde min fulla uppmärksamhet. Men jag har oftast förmågan att hitta en självklar väg ut. Som när jag kom på den briljanta idén att ta med mannen till Sibyllan intill och köpa honom en hel special för att sedan fort trampa vidare därifrån medan han glufsade i sig sitt skrovmål.

Så jag sträcker på mig där jag sitter i mitt ”solhörn” med näsan i vädret och tänker att det är helt okej. Tvätten kan vänta, städningen likaså. Jag är banne mig värd det här och jag börjar sjunga ”I´ve had the time of my life”. Och du Johnny, this baby stays in the corner!

Ps.

Min son brukar dra Jörgenssonvitsar här hemma, jag bjuder på en från mitt solhörn: ”Jörgensson skulle måla flaggstången. Han började längst ner och jobbade sig uppåt med sin pensel och målarburk tills han kom till toppen av flaggstången. Vet ni hur han tog sig ner igen? Han sket ner sig!”

Okej, ni får en till: ”Vet ni hur en får ner Jörgensson från ett träd? En vinkar till honom”.

Fakta om hörn

Hörn är ett begrepp inom geometrin. Ja, så långt är jag med

Inom plangeometrin kallas dom punkter där sidorna i en polygon möts i hörn. Ok

Inom rymdgeometrin kallas dom punkter, där kanterna i en polyeder möts för hörn. Vad var skillnaden?

Inom analytisk geometri betecknar hörn en punkt på en kurva, där derivatan gör ett språng. Vänta lite nu…

Inom grafteori är hörn (även kallade noder) en av beståndsdelarna i en graf. Och där tappade ni mig!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.