Hoppa till huvudinnehållet

”Förnybar” är varken oklar eller vilseledande

Publicerad:
”Vindkraft sänker elpriset, ersätter fossila energislag och har förmåga att stötta elsystemets funktion, om det efterfrågas”
”Vindkraft sänker elpriset, ersätter fossila energislag och har förmåga att stötta elsystemets funktion, om det efterfrågas” Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Svar till signaturen LM och hens insändare ”Vindkraftens effekter – del ett”, i VF 15/2.

Under rubriken Partipolitik får man intryck av att det är vissa politiska partier som bygger ut vindkraften i Sverige. Det är fel. Det är företag som investerar och bygger ut, baserat på ekonomiska överväganden. Sverige har en fri marknad där den som önskar, och erhåller de tillstånd som krävs, kan bygga såväl vindkraft som kärnkraft. Vindkraften byggs ut kraftigt eftersom den är så effektiv och billig. Ingen investerar i olönsam kärnkraft.

Under rubriken Klimatpåverkan hävdar LM att vindkraftens orsakar mer utsläpp av koldioxid än kärnkraft. Det är tveksamt. Vattenfall redovisar inte hur de räknat och publika forskarrapporter visar på betydligt högre värden. Hur slutförvaringen av kärnbränslet, för hundra tusen år framåt i tiden, ska genomföras är ännu inte klarlagt. Därför är dessa beräkningar mycket osäkra.

Poängen är att vindkraften, genom Sveriges export, ersätter kontinentens kolkraft, som släpper ut hundra gånger mer koldioxid per producerad energienhet. Det är inte vindkraften som orsakar klimatkrisen, det är förbränningen av kol och olja.

Under rubriken Förnybarhet hävdar LM att vindkraften ”är allt annat än förnybar”. Det är fel. Energikällan, dvs vinden, drivs av solens värme och finns så länge solen lyser (några miljarder år till förhoppningsvis). Att det finns vissa material i bladen som ännu inte ingår i ett cirkulärt kretslopp är en annan sak. Här pågår forskning och projekt för att ändra på det. Exempelvis används uttjänta blad till bullerskydd längs vägar och klättergångar i lekparker. I framtiden kommer de också att destrueras i ett cirkulärt kretslopp. Utvecklingen går fort. Ett svenskt företag, Modvion, utvecklar torn till vindkraftverk i trä från gran.

Radioaktivt avfall och strålningskontaminerade restprodukter och byggmaterial från kärnkraft är livsfarliga i tusentals år. Det är skillnad!

Under rubriken Effektivitet hävdar LM att effektivitet hos vindkraft är mycket låg och exemplifierar med behovet av ett vidsträckt ledningsnät. Visst behövs ett ledningsnät, inte minst till de norrländska vattenkraftverken. Och de flesta är överens om att elnäten behöver byggas ut. Men fördelen med vindkraft är att när det blåser i norr kan vatten sparas i magasinen och vindkraftsel skickas söderut genom ledningarna. När det inte blåser är det istället vattenkraftsel som går genom ledningarna.

Enligt SCBs preliminära siffror för 2020 levererade vindkraften i Sverige över 20 procent av landets elförbrukning. Sveriges nettoexport av el blev samtidigt ungefär lika stor. Det betyder att Sverige, i rasande fart, hjälper kontinenten att stänga ner fossilproducerad, klimatpåverkande elproduktion. Att vi någon gång, under vindstilla dagar, också behöver importera el är inget argument för att staten ska gå in och subventionera dyr och olönsam kärnkraft. Snart är troligtvis också all import förnybar.

Jag välkomna att fler sätter sig in i ämnet för att förstå att Sverige nu är på rätt väg, mot 100 procent förnybart.

Anders Wickström

Civilingenjör

Artikeltaggar

Insändare

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.