Utveckling pågår på Skutberget – eller?

Debatt
PUBLICERAD:
Är ”hängytan” på Skutberget värd pengarna?
Foto: Karlstadpartiet
För några år sedan gick pumpen i utomhuspoolen på motionscentralen på Skutberget sönder, och First Camp, som då drev centralen, ansökte om 80 000 kronor från fastighetsägaren, d.v.s. kommunen, för att reparera den.

Poolen var, argumenterade man från First Camp, viktig för att anläggningen som helhet skulle fortsätta upplevas som attraktiv. Men. Det blev blankt nej från kommunen.

Nu, några år senare stundar nya tider. Både First Camp och kultur- och fritidsförvaltningen har sedan några år tillbaka lämnat motionscentralen. Den var för dyr att driva var argumentet och hade, hävdade man, för få besökare. Enligt statistiken hade den 50 000-70 000 besökare per år. Fler än Alsters Herrgård.

Nu drivs den i avvaktan på besked om kommunens muminparksidé på sparlåga, med gymmet plundrat på all utrustning, poolen övertäckt med ett stort trälock och färgen flagnande från plåttaket. Men utsikten från bastun över Vänerns vattenspegel är fortfarande lika vidunderligt vacker som förr.

När motionscentralen byggdes på 1970-talet kom horder av förundrade kommunpolitiker från hela Sverige på studiebesök. Något finare hade aldrig sett. Och läget är sannolikt än idag landets vackraste för en kommunal motionscentral.

Men kanske inte så länge till. Blir muminparken verklighet är planen att riva motionscentralen och bygga en muminrestaurang på platsen. Avsedd för besökare till den inhägnade parken.

Även Skutbergsgården, en gång områdets stolthet på paradplats högst uppe på berget. Med en serveringslokal med högt i tak, stor öppen spis och vidunderlig utsikt över Vänerskärgården, kommunens enda, står idag skamfilad, tomställd och övergiven. Inte ens en glass kan man köpa här sommartid.

På gräsmattan framför Skutbergsgården, en yta som sommartid är mycket populär att ligga och sola på, står en ensam liten bänk på trekvart i snålblåsten. Den känns nästan lite ditslängd. Och övergiven. Som vore den utplacerad i en hast.

Sunday heter modellen tydligen. Och den är, har vi nu förstått, en del av kommunledningens utvecklingspaket för Skutberget.

"Hängyta" kallar man satsningen på gräsmattan där bl.a. bänken för 78 000 kr, ett utepingisbord för 18 000 kr, och en klätterkub i plast för 175 000 kr står.

För samma pengar hade man sannolikt kunnat både laga poolen, köpa ny utrustning till gymmet och måla plåttaket på motionscentralen.

Men det kanske är en allt för radikal och bakåtsträvande tanke?

Peter Sörensen och Eva-Britt Johansson

Karlstadpartiet Livskvalitet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.