Hoppa till huvudinnehållet

Ny gymnasiekurs i husvagns- och husbilsteknik på Presterud

Publicerad:
Lars Bergholm, Alva Jibbefors, Martin Andersson, Niklas Olsson och Maria Springfeldt gläds åt den nya inriktningen. Foto: Mats Zetterberg

Gymnasieskolan i Kristinehamn kan erbjuda en helt ny kurs inom husvagns- och husbilsteknik. Den kommer att vara valbar från och med i år och starta till hösten på Presterud.

– Vi fick just veta om nyheten så jag vet inte mycket om den än. Den verkar intressant. Jag funderar därför på att söka den inriktningen som andra val, säger Alva Jibbefors, som går första året på fordonsprogrammet.

Eleverna ska välja inriktning inom en vecka. Det är alltså bråttom med att nå ut med informationen om den nya varianten.

– Nätverket Fritid på hjul har signalerat länge att det råder brist på husvagns- och husbilstekniker och det finns ingen formell utbildning för denna yrkesgrupp. Vuxenutbildningen och vi har tillsammans med branschen efter ett gediget arbete testat olika vägar för att få till en lämplig utbildning som kan förse branschen med kompetent arbetskraft. Nu kan gymnasieskolan i stället göra det. Det känns fantastiskt, säger Maria Springfeldt, näringslivsutvecklare på Närsam.

Kan ge jobb

Martin Andersson, biträdande rektor på Presterudsgymnasiet, är glad över att kunna erbjuda kursen. Han hoppas elever kommer att välja den.

– Jag vet att den kommer att ge en bra chans till arbete efter. Läget är dessutom bra. Kristinehamn är ju något av ett campingmekka, säger han.

Branschen har påtalat behovet av utbildad personal. Nyligen blev det möjligt att ha en inriktning inom husvagns- och husbilsteknik. Då var Presterudsgymnasiet snabba att lämna in en ansökan.

– Det känns jättebra för oss. Det tror jag underlättar kompetensförsörjningen, säger Niklas Olsson verkstadschef på Husbilslandet i Bäckhammar.

Yrket är brett och utlovar därför stor variation.

– Att vi har så stort brist på personal beror på att allt fler väljer campinglivet, särskilt nu under pandemin. Dessutom har vi stora pensionsavgångar, säger Lars Bergholm, på importfirman Bergholms i Kristinehamn som även har Fritidsservice.

Artikeltaggar

Kristinehamns kommunPresterudSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.