Hoppa till huvudinnehållet

Sjöfull kapten döms efter att ha rammat pir

Publicerad:
Stålräcket böjdes rätt kraftigt när den fulla kaptenen rammade en gammal pir i Karlstad.
Stålräcket böjdes rätt kraftigt när den fulla kaptenen rammade en gammal pir i Karlstad. Foto: Polisen

Tillsammans med sin flickvän såg det sjövana vittnet hur en båt körde fram vingligt vid Kanikenäset, bara för att sluta sin färd mot en gammal pir.

Föraren av båten döms nu för grovt sjöfylleri.

Full kapten körde in i brygga: "Parkerade perfekt"

Sjökaptenen, en 66-årig profilerad man i Värmland, hade varit ute på Jäverön tillsammans med en kvinna den 19 maj 2018. Tanken var först att ligga kvar ute på Vänern, men efter ett tag tog man ändå beslutet att köra in till hamnen, berättade mannen senare i förhör.

Han pratade även om att han under dagen druckit flera folköl och två flaskor vin, men tyckte själv att han körde sin båt på ett ”betryggande sätt” och inte utsatte andra för fara till sjöss.

Två vittnen tyckte dock annorlunda. De stod på sin balkong vid hamnen och iakttog hur båten körde fram i ett S-format mönster – rätt in i en gammal pir så att flisor flög åt alla håll och kanter.

Hade 1,69 promille alkohol

Kaptenen ska sedan ha gått ut och kontrollerat skadorna men fortsatt färden, med trasiga stålräcken på båten. Vid båtplatsen väntade räddningstjänsten och polisen tog senare med sig mannen i polisbil.

Han ställdes nyligen inför rätta, nästan tre år sedan händelsen och berättade i tingsrätten att båtens fart var max två knop.

– Jag har skepparexamen och är väl medveten om att det inte är tillåtet att köra båt onykter.

Vidare berättade att han propellern behövde smörjas och att han därför la växeln i friläge och gick ned för att åtgärda detta, men när han kom upp igen så hade båten kört på piren.

Då han hade 1,69 promille alkohol i kroppen vid händelsen döms han nu till villkorlig dom för grovt sjöfylleri.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarGrovt sjöfylleriJäverönKanikenäsetVärmlands tingsrättVillkorlig dom

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.