Hoppa till huvudinnehållet

Selmastudien: Kemikalier kan kopplas till missfall

Publicerad:
Professor Carl-Gustaf Bornehag är bekymrad över resultaten. ”Vi behöver verkligen utveckla metoder för att få bort dessa kemikalier ur miljön”.
Professor Carl-Gustaf Bornehag är bekymrad över resultaten. ”Vi behöver verkligen utveckla metoder för att få bort dessa kemikalier ur miljön”. Foto: VF Arkiv

Forskare vid bland annat Karlstads universitet har funnit att exponering för perfluorerade kemikalier, PFAS, kan kopplas till missfall under tidig graviditet.

Det är som en del av Selma-studien – som Karlstads, Örebros och Lunds universitet jobbar med – som resultaten har framkommit. Tidigare har man kunnat visa att exponering för PFAS kopplas till havandeskapsförgiftning och till sämre fostertillväxt.

Nu har man alltså även kunnat hitta stöd för att kemikalierna, som bland annat finns i brandskum och en rad vanliga konsumtionsprodukter, även kan leda till missfall i ett tidigt skede av graviditeten.

78 kvinnor som fått missfall i första trimestern jämfördes mot knappt 1 500 kvinnor som födde levande barn.

- Resultaten visade att en fördubblad blodkoncentration av PFAS-kemikalien PFOA innebar en ökning av risken för missfall med 48 procent, säger i ett pressmeddelande Carl-Gustaf Bornehag, professor och projektledare för Selmastudien vid Karlstads universitet.

Då justerades ändå för faktorer som kvinnornas ålder, om de rökte och hur många barn de fött tidigare.

– Det mest bekymmersamma är kanske att denna typ av kemikalier finns kvar i miljö och människor även sedan de blivit förbjudna. Vi behöver verkligen utveckla metoder för att få bort dessa kemikalier ur miljön, säger Bornehag.

Artikeltaggar

Carl-Gustaf BornehagKarlstadKarlstads universitetSelma-studienTeknik och vetenskap

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.