Poetiskt och befriande okonstlat med Hederos & Hellberg

Skivor
PUBLICERAD:
Mattias Hellberg och Martin Hederos.
Foto: Johan Bergmark
”Nog är det överraskande med vilken lätthet låtskrivaren Mattias Hellberg nu erövrar det egna modersmålet”, skriver Björn Stefanson om ”Tillsammans mot ljuset”.
Folk/Visa/Pop

Hederos Hellberg

Tillsammans mot ljuset

(Playground)

Betyg: 4

Jag vore en praktfull lögnare om jag påstod att Mattias Hellbergs rockmusik varit med mig under alla år. Samtidigt gläds jag lite åt att inte ens Hellberg själv alltid kommer ihåg hur hans gamla låtar egentligen lät. Men att ett återhörande kan bli en positiv överraskning.

Så känner jag också när jag lyssnar igenom några av hans soloskivor. Nedskalade arrangemang, inga tillkrånglade engelska texter, men ibland med någon enstaka snudd på genialisk ordlek, till exempel ”Ground control to minor me/stay away from misery/ and make way for major me”.

Men nog är det överraskande med vilken lätthet låtskrivaren Mattias Hellberg nu erövrar det egna modersmålet. Han rimmar och berättar med poetisk, okonstlad enkelhet, med Martin Hederos underbara pianospel som suverän reseledare. Det känns nästan som att sitta där och tjuvlyssna när Hellberg betygar att han är redo att göra allt för den han älskar.

Här finns även en tydlig geografisk förankring; ”det låter lite Värmland” har Martin Hederos konstaterat och vem skulle inte velat vara med på midsommaren i ”Gräsmark” och få känna när kvällen doftade jazz. Om den låten släpps i full frihet skulle den kunna bli en hit.

Att det gått så galant att göra de åtta fina sångerna hänger självfallet ihop med att Martin Hederos och Mattias Hellberg känner varandra så väl och varit musikaliska kompanjoner under så många år.

Det finns förvisso en rad svenska artister som behärskar sitt modersmål till fulländning när de skriver sina låtar. Men tänk så många slätstrukna svenska rockers jag stött på under årens lopp som förkunnat att det är ”så svårt” att skriva texter på svenska; nej, hellre då grötrim på engelska – de ligger så bra i munnen.

Låt oss hoppas att Mattias Hellbergs utveckling på ”Tillsammans mot ljuset” bildar skola för hur man omvandlar sig från singer/songwriter till sångare/låtskrivare.

Goda möjligheter finns för att allt kommer att bli så mycket bättre.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.