Idiotisk coronastrategi

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaterna Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson är uppenbart mer angelägna att vinna billiga politiska poänger än att stoppa smittspridning.
Foto: Anders Wiklund/TT
Alla väntar desperat på vaccin och hoppas på att få en snabbt inbokad vaccineringstid – och i det läget säger regeringen – som ju styr Folkhälsomyndigheten – ”ge papperslösa vaccinet innan alla svenskar fått det!”

Det var i alla fall så det lät bland många när Folkhälsomyndigheten i förra veckan presenterade en uppdaterad prioriteringslista för vaccinationer som innebar att man identifierat ytterligare riskgrupper man vill att regionerna fokuserar på.

En ny kategori var personer som lever i ”socialt utsatta situationer” i en grupp som bör vaccineras innan den största, allmänna, vaccinationsgruppen av fullt friska och inte äldre personer. Som exempel nämndes hem- och papperslösa.

Det var inte bara sverigedemokratiska företrädare som snabbt rusade ut och förklarade hur inte bara fel utan praktiskt taget en kränkning mot skattebetalande svenskar. Moderaterna skrek allra högst.

”Stötande” och ”orimligt” var ord ledande moderater använde. Moderaternas migrations- och socialförsäkringspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard rasade på Twitter om att det inte ska ”löna sig att inte följa beslut”.

Hennes partikamrat Oliver Rosengren, kommunalråd i Växjö, gick några steg längre och twittrade om hur ”Löfven-strategin” är att ”bidragstagare ska gå före i vaccinationskön”. ”Personer utan arbete ska inte gå före de som betalat vaccinet”, dundrade Rosengren.

Partiledaren Ulf Kristersson rasade i kvällspressen om hur denna uppdaterade prioritering var ”riktigt, riktigt farligt”.

Och nu behöver man förstås inte vara moderat för att tycka att mamma, morfar eller jag själv som bidragit med skattemedel och arbete för att bygga upp samhället ska garanteras frukterna av den ansträngningen – inte minst under en dödlig pandemi – före nån som inte ens har rätt att vara i landet.

Man får till och med tycka det utan att behöva få epitetet ”rasist” slängt i ansiktet på en.

Men som coronastrategi är det direkt idiotiskt – och det är i sammanhanget det enda som är riktigt relevant.

Att gå efter nationalitet, laglydighet eller hur mycket man bidragit med i skatt för att bedöma vem som bör få vaccinet först, sist och inte alls är rent ut korkat.

Är målet att utrota smittan så är det i grupperna hårdast drabbade av covid vi måste vaccinera först, de som inte kan jobba hemifrån, de som inte kan isolera sig och därtill ofta bor väldigt många på liten yta – och ja, det betyder i vissa fall innan friska unga och medelålders svenskar får en vaccinationstid.

Att vaccinera den med hög risk att inte bara bli sjuk utan också sprida smitta skyddar även mig.

Det förstår naturligtvis även moderater, alldeles oavsett om de är utbildade i smittskydd eller ej.

Och det gör utspelen på torsdagen speciellt uppseendeväckande.

Ledande moderater är så angelägna om att vinna billiga politiska poänger som går hem bland SD:s väljare att det blir viktigare för dem än att ställa sig bakom en coronastrategi baserad på medicinska avvägningar utformade för att SKYDDA svenskar.

Som för att verkligen gnugga in människosynen valde dessutom alltså ett moderat kommunalråd att framhålla det stötande i om ”personer utan arbete” och ”bidragstagare” skulle få vaccinet före andra.

Med tanke på att Moderaterna sedan länge använder ”bidragstagare” för att beskriva både pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa är det inte utan att man undrar hur Moderaterna egentligen hade velat prioritera och fördela vaccinet om de fick bestämma.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.