Hoppa till huvudinnehållet

Vårdförbundet: Sena insatser på coviddrabbat sjukhus

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Arvika sjukhus har haft en del coronasmitta på sistone och både personal och patienter har smittats, varpå ledningen satt in en del åtgärder.
Arvika sjukhus har haft en del coronasmitta på sistone och både personal och patienter har smittats, varpå ledningen satt in en del åtgärder. Foto: Håkan Strandman

Helgens intagningsstopp på Arvika sjukhus upplevdes som rörigt av delar av personalen.

Vårdförbundet anser att åtgärderna sattes in för sent.

– Verksamhetsledningen hade behövt ta itu med det här tidigare, säger fackförbundets länsordförande Camilla Gustafsson.

15-tal smittade på Arvika sjukhus

Sammanlagt ett 15-tal ur personalen konstaterades covid-19-sjuka vid en generell testning förra veckan, varpå sjukhusledningen beslutade om intagningsstopp på slutenvårdsavdelningarna i lördags.

En process som enligt vad VF erfar upplevdes som rörig, fattig på information och utan chefslig närvaro.

– Jag förstår att det kan uppfattas som rörigt för vi var tvungna att fatta snabba beslut, säger Anna Pettersson, slutenvårdschef på Arvika sjukhus.

– Men att det inte skulle ha funnits chefer... jag hade två chefer inne som jobbade, jag var tillgänglig på telefon och jag hade chefer som också var tillgängliga på telefon. Sedan kanske inte personalen upplever att det förmedlades information ända ned till medarbetarna, men det gick så fort i besluten när vi fattade dem. Och den här kommunikationsmissen får jag ta på mig och något jag får ta med mig om det händer igen.

Hävde stoppet

Allt har skett i samråd med Smittskydd Värmland och efter en ny utvärdering hävdes intagningsstoppet i måndags.

Camilla Gustafsson, Vårdförbundets länsordförande, hade önskat att sjukhusledningen agerat både tidigare och snabbare.
Camilla Gustafsson, Vårdförbundets länsordförande, hade önskat att sjukhusledningen agerat både tidigare och snabbare. Foto: Håkan Strandman

Aktionerna sker dock för sent, anser Vårdförbundet. Här har man fått indikationer på att en coronaspridning varit på gång i ett par veckor, enligt Camilla Gustafsson.

– Vi vill att man ska vara proaktiv i så stor utsträckning som möjligt, men här blir man reaktiv och måste reagera och då gäller det att göra även det tidigt, men det har man inte heller gjort, som vi ser det. Utan det är först när det är så många smittade ur personalen så att man inte kan upprätthålla verksamheten, och så ska det inte behöva vara, säger hon.

Glesat ut vårdplatserna

Anna Pettersson vill inte kommentera det enskilda fallet med den covidsmittade 87-åringen som vi rapporterade om på tisdagen, men förklarar att man har genomfört en hel del förändringar för att minska risken att bli smittad som inlagd på sjukhuset.

– Vi kunde inte se att vi har haft någon smitta mellan personal och patienter, det vill jag vara tydlig med, säger hon och förklarar att man har två spår på vårdavdelningarna.

– Ett där covidpatienter vårdas och ett spår där de utan symptom läggs in. Eftersom vi har haft något enstaka fall där man har kommit in utan symptom och utvecklat dem på sjukhuset så har vi isolerat patienten och satt de andra i karantän.

– Men någon av dem i karantän har också blivit smittad, och där har vi nu glesat ut våra vårdplatser för att optimera. Så vi fördelar dem i enkelrum på ett maximalt sätt så att det inte ska behöva upprepas.

Anna Pettersson är tydlig med att man inte har kunnat spåra någon smitta mellan personal och vårdtagare. Hon tar med sig kritiken från Vårdförbundet.
Anna Pettersson är tydlig med att man inte har kunnat spåra någon smitta mellan personal och vårdtagare. Hon tar med sig kritiken från Vårdförbundet. Foto: Elin Larsson
87-åring smittad på Arvika sjukhus: ”Så besviken!”

Eftersom ett 15-tal ur personalen är sjuka har man i dagsläget en ansträngd situation och därför har man sänkt antalet vårdplatser tillfälligt, från 16 till åtta.

– Hittills har vi haft vårdplatser kvar, så det har inte varit fullt, säger Anna Pettersson.

Ni får kritik för att ha agerat för sent, vad tänker du om det?

– Det får jag ju ta med mig. Vi har haft smittskydd med oss under hela tiden och även veckan innan och vi gjorde en screening på avdelningen bland personalen och även inneliggande patienter där det inte föll ut så många positiva. Då hanterade vi det så som vi kan hantera.

Hon fortsätter:

– Det var den bedömningen som gjordes då, men vi har haft corona sedan i mars, det är en stor arbetsplats och det går naturligtvis att titta på vad vi kan göra tidigare, det är sådant vi lär oss av.

Artikeltaggar

Anna PetterssonArvikaArvika sjukhusCamilla GustafssonCoronavirusetVård och omsorgVårdförbundet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.