Hoppa till huvudinnehållet

Så kommer Karlstads nya idrottsarena att se ut

Publicerad:
Så här det tänkt att den nya inomhusarenan på Sannafältets sportcenter ska se ut.
Så här det tänkt att den nya inomhusarenan på Sannafältets sportcenter ska se ut. Foto: ILLUSTRATION: Karlstads kommun

I februari 2022 ska den nya inomhusarenan stå klar.

På tisdagen kallade Karlstads kommun till en digital pressträff för att visa hur arenan kommer att se ut.

– Trä är ett genomgående tema i byggnaden. Det blir limträbalkar i taket, säger kommunalrådet Frida Pettersson (C) som höll i den virtuella rundturen.

Inomhusarenan är en del i en stor idrottssatsning på 510 miljoner kronor där även en utomhusarena, en konstgräsplan och tak över Tingvalla isstadion ingår.

– Det är en styrka att Karlstad kan nå sådana här överenskommelser mellan sju partier i stora och viktiga frågor, säger Per-Samuel Nisser (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Oppositionsrådet Anders Tallgren (S) ser flera ljus i tunneln.

– Vi är inne i en tuff och svår tid även om vi ser ett ljus i vaccinationen. Arenaprojektet är också en påminnelse om en ljusare framtid där vi kan träna tillsammans, gå på matcher och evenemang. Det är också ett projekt som bidrar till att vi kan jobba oss ur krisen. Det är viktigt för arbetsmarknaden att kommunens investeringar fortsätter, säger Tallgren.

Den nya inomhusarenan kommer framför allt byggas i trä.
Den nya inomhusarenan kommer framför allt byggas i trä. Foto: ILLUSTRATION: Karlstads kommun

Miljöpartiets Monika Bubholz lyfter fram klimat- och miljötänket i byggnaden.

– Att den framför allt byggs i trä ger mindre klimatpåverkan än stål och betong. Det ger också ett angenämt intryck och en härlig känsla att vara i byggnaden, säger hon.

På taket planeras det för 200 kvadratmeter solceller.

– Anläggningen ska värmas med fjärrvärme, så det blir en miljövänlig energianvändning, fortsätter Bubholz.

Arenan byggs för rakbanor (1x120 och 8x60 meter) och rundbanor (6x200 meter) samt kast och hopp. På markplan görs det även plats för en styrketräningslokal.

– Läktaren består av både en fast och en utdragbar del. På våning två blir det servering, läro- och konferenssalar. IF Göta kommer att ha sitt kansli där plus personalutrymmen för kultur och fritidsförvaltningen, säger Frida Pettersson.

Inomhusarenan ska bland annat rymma sex rundbanor som mäter 200 meter.
Inomhusarenan ska bland annat rymma sex rundbanor som mäter 200 meter. Foto: ILLUSTRATION: Karlstads kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen räknar med ökade driftskostnader på 30,5 miljoner kronor när hela arenastaden är utbyggd 2024. Hittills har fullmäktige beviljat 27,5 miljoner som tas från överskott i bolagskoncernen.

– Enligt överenskommelsen mellan partierna ska driften inte belasta den verksamhet som finns i dag, säger Per-Samuel Nisser.

Anders Tallgren påpekar, utan föregripa någon budgetprocess, att 2024 är några år bort.

– Det finns ett glapp idag, men vi har också sagt att det ska vara ett fortsatt tryck i projektet med alternativa nivåer och alternativa intäkter. Förenings- och näringslivet som ska nytta arenorna ska också ha en aktiv del, säger Tallgren.

På Karlstads kommuns webbplats går det att ta en virtuell rundtur i den nya arenan samt se hur övriga arenorna kommer att gestalta sig.

Artikeltaggar

Anders TallgrenFrida NilssonKarlstadMonika BubholzNyheterPer-Samuel NisserPolitikerSannafältet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.