Hoppa till huvudinnehållet

Förlossningen en fråga för Arbetsmiljöverket

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Kommunal har begärt att Arbetsmiljöverket ska vidta åtgärder för att förbättra situationen på förlossningen på CSK.
Kommunal har begärt att Arbetsmiljöverket ska vidta åtgärder för att förbättra situationen på förlossningen på CSK. Foto: Håkan Strandman

Problemen på Kvinnosjukvården på Centralsjukhuset blir inte bättre, anser Kommunal.

Nu begär fackförbundet att Arbetsmiljöverket vidtar åtgärder.

Kvinnosjukvården på CSK, och i synnerhet förlossningen, har i flera år haft en pressad situation, med hård arbetsbelastning och många avhopp. Senhösten 2019 gick facken gemensamt in med en paragraf 6:6A-anmälan, men inte mycket hann hända innan coronaviruset dök upp.

Läs också

Under hösten 2020 gick sedan hälso- och sjukvårdsdirektören in och tog en mer aktiv roll – något som ledde till att både verksamhetschefen och biträdande verksamhetschefen sa upp sig då de kände sig underminerade. Även två avdelningschefer har försvunnit.

Därefter har en process inletts, där bland annat ett externt konsultföretag gjort en grundlig genomlysning av verksamheten. Men Kommunal, som har ett antal undersköterskor på kvinnokliniken som medlemmar, anser inte att det fått någon större effekt.

”Läget är akut”

Och därför tar man till storsläggan.

– Bemanningssituationen på främst förlossningen och BB har blivit ytterligare akut. Arbetsgivaren har en planering för åtgärder, men då läget anses vara akut väljer vi att skicka detta vidare till er på Arbetsmiljöverket, skriver Kommunals huvudskyddsombud Sandra Forsberg.

Hon hänvisar bland annat till att arbetsbelastningen är mycket hög, trots de hyrbarnmorskor som plockats in.

– Vi kan heller inte se att det kommer att täcka de underbemanning som kommer att uppstå under sommaren.

Till skillnad från hur läget var för drygt ett år sedan står inte Vårdförbundet denna gång bakom Kommunals anmälan till Arbetsmiljöverket. Distriktsordföranden Camilla Gustafsson:

– Varje fack får göra sin bedömning, men vi anser att arbetsgivaren inlett en process som leder i rätt riktning. Att ta in Arbetsmiljöverket i nuläget är jag rädd kan kosta mer energi än vad det är värt.

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadKarlstadKvinnosjukvårdenVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.