Hoppa till huvudinnehållet

Vårdadministratörer kan utbilda sig i Kristinehamn igen

Publicerad:
– Äntligen har Myndigheten för yrkeshögskolan hörsammat att det finns ett mycket stort behov av personal hos regionerna, säger Lars Tanner till vänster, rektor för bland annat yrkeshögskolan i Kristinehamn.
– Äntligen har Myndigheten för yrkeshögskolan hörsammat att det finns ett mycket stort behov av personal hos regionerna, säger Lars Tanner till vänster, rektor för bland annat yrkeshögskolan i Kristinehamn. Foto: Mats Zetterberg

Till hösten erbjuder åter yrkeshögskolan i Kristinehamn utbildningen till vårdadministratör/medicinsk sekreterare.

– Det är glädjande. Äntligen har Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, hörsammat att det finns ett mycket stort behov av personal hos regionerna, säger Lars Tanner, rektor för bland annat yrkeshögskolan i Kristinehamn.

Det positiva beskedet kom i januari. Skolan hade ansökt om två parallella utbildningar med en på distans. Distansutbildningen sa myndigheten nej till.

– Det känns tråkigt. Vi får fundera på om vi ska återkomma med den. Det ligger mycket arbete bakom en ansökan, säger han.

Utbildningen är på heltid i två år och varvar teori på skolan med praktik på vårdcentraler och sjukhus. Ansökan är öppen fram till och med den 2 maj och på kommunens hemsida kan man läsa mer om utbildningen och om hur du ansöker till de 20 platserna.

Kö till platserna

– Intresset brukar vara mycket större. Därför får vi alltid göra urval. Det förbereder vi oss för fullt just nu. På grund av pandemin blir urvalsprocessen i år delvis digital och delvis på ett annat coronasäkert sätt, säger Lars Tanner.

Sommaren 2019 ansökte Kristinehamns kommun om att få förnya sitt avtal med MYH för vårdadministratörer. Det fick avslag i januari förra året för att myndigheten ansåg att andra utbildningar i högre grad lever upp till kraven.

Efter det avslaget skrev Marie Oudin, Johanna Gustavsson och Lars Tanner ett brev till MYh att ompröva beslutet. Det fick också nej. I stället gjordes en ny ansökan i fjol som nyligen fick ja.

– En annan nyhet är att vi har startat en ny vårdutbildning för vuxna. Det görs i samarbete med Filipstads och Storfors kommuner och är från början ett önskemål från kommunerna. Jag är ju rektor även för vuxenutbildningen. Utbildningen sker i nära samarbete med verksamheten. De som vill och behöver kan även komplettera med svenska, säger han.

Söker två utbildningar för vårdadministratörer i KristinehamnÄnnu mörkare för vårdutbildning i KristinehamnRasar över nedlagd utbildning i Kristinehamn för vårdadministratörer

Artikeltaggar

Kristinehamns kommunPresterudSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.