Hoppa till huvudinnehållet

Rallystjärna ska lära hemtjänstpersonal smart bilkörning

Publicerad:
Reporter Felix Hall
Felix Hall
felix.hall@nwt.se
Karlstad ska som första kommun i Sverige utbilda hemtjänstpersonal i eco-driving, trafiksäkerhet och halkkörning. Utbildare blir ingen mindre än den värmländska rallystjärnan Tina Thörner.
Karlstad ska som första kommun i Sverige utbilda hemtjänstpersonal i eco-driving, trafiksäkerhet och halkkörning. Utbildare blir ingen mindre än den värmländska rallystjärnan Tina Thörner. Foto: Peter Bäcker

Hemtjänstpersonalen i Karlstads kommun kör mycket bil. Ibland 25 mil på en natt i svåra förhållanden. Säkerhet är viktigt. Därför ska nu värmländska rallystjärnan Tina Thörner utbilda personalen i trafiksäkerhet, halkkörning och eco-driving.

– Det här är en dröm som slår in, säger hon.

Det var i samband med svenska rallyt 2020 som Tina Thörner höll en föreläsning på ämnet trafiksäkerhet och eco-driving, hur det kan mätas i en app, i sin roll som projektledare för FIA Smart Driving Challenge. Bland åhörarna fanns personer från Karlstads kommun som uttryckte ett behov av just den här kunskapen. Det var startskottet.

Nu blir Karlstads kommun den första kommunen i Sverige som gör en sådan här satsning.

– Vi gör en satsning på en klimatsmart och trafiksäker körning och det är hemtjänsten som kör mest i bil i kommunen. De ska känna sig trygga och säkra på vägarna och den här typen av utbildning har efterfrågats. Jättekul att proffset Tina Thörner kommer att hålla i detta, säger Christian Holm Barenfeld (M), ordförande vård- och omsorgsnämnden.

App ger poäng

Utbildaren Tina Thörner har över 25 års erfarenhet av bilar som arbetsredskap och hade en framgångsrik karriär som kartläsare i rally. Det är en app som ligger till grund för utbildningen.

– Appen mäter hur smart du kör, risken för olyckor och hur miljövänligt du kör, alltså hur mycket koldioxid du släpper ut när du kör. Den registrerar hur du gasar och bromsar, vilket flyt du har i din bilkörning och hur fokuserad du är bakom ratten. Den ger också råd på hur du ska förbättra din körning utifrån dina poäng, säger hon.

Appen heter FIA SDC (Smart Driving Challenge) och ligger till grund för utbildningen, dåden kommer att mäta deltagarnas bilkörning.
Appen heter FIA SDC (Smart Driving Challenge) och ligger till grund för utbildningen, dåden kommer att mäta deltagarnas bilkörning. Foto: Peter Bäcker

Tävlingsmoment

Det finns också ett tävlingsmoment.

– Alla deltagare kommer att får en poäng baserat på hur smart man kör. Då kan man heller inte fuska, appen registrerar allt. Jag har testat appen i familjen och då var det mamma som vann, hon kör lugnt och säkert, skrattar Tina Thörner.

Vad är viktigt att tänka på om man ska köra miljövänligt?

– Att du har ett bra flyt i din körning och att du är fokuserad så att du kan planera din körning. Inom motorsportvärlden har förarna de senaste åren slutat köra på sladd som man gjorde förr, man kör mycket rakare nu för att inte slösa så mycket bränsle och energi i onödan.

Karlstad Flygplats

Utbildningen kommer att genomföras vid Karlstad flygplats.

– Vi kommer att ha körträningar som anpassas efter personalens önskemål och behov. Jag och andra motorsportsprofiler kommer att instruera och sitta bredvid i de olika momenten. Det kommer handla om fullbromsning, undanmanövrar, växling, hur man hittar flyt i körningen, säkerhet och halkkörning och det kanske kommer att vara mellan 10 och 15 stationer, men vi får se, inget är bestämt ännu, säger Tina Thörner.

Det här är efterlängtat.

– Vi har länge haft diskussioner om att ge vår personal utbildning och att medvetandegöra bilkörningen. Personalen kör ibland tidiga morgnar när inte snön är undanröjd eller mitt i natten och åker på larm till ställen de aldrig varit på, så säkerhet är viktigt, säger Helena Holmstrand, enhetschef för larm och service inom hemtjänsten i Karlstad.

Hemtjänstpersonalen ser fram emot utbildingen.

– Det här jättebra för oss. Vi kör långa sträckor på natten, ibland 20-25 mil och eco-driving är helt nytt för mig, säger Sebastian Cisterna, nattpatrull inom hemtjänsten.

Susanne Granfors arbetar också i hemtjänsten.

– Det ska bli spännande att se om man faktiskt kör som man tror att man gör, säger hon.

Omkring 450 från hemtjänstpersonalen väntas delta i och projektet som inleds till hösten och pågår under ett år.

Utbildningen beräknas kosta ungefär en miljon kronor och det är vård- och omsorgsnämnden som tagit beslutet.

Snart är det dags. Susanne Granfors ger bilnycklarna till instruktören, projektledaren och rallystjärnan Tina Thörner.
Snart är det dags. Susanne Granfors ger bilnycklarna till instruktören, projektledaren och rallystjärnan Tina Thörner. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

Christian Holm BarenfeldHemtjänstKarlstads kommunKlimatTina ThörnerTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.