Löfven en försiktig general

Ledare
PUBLICERAD:
Per Olsson Fridh ny biståndsminister, Märta Stenevi som jämställdhets- och bostadsminister, statsminister Stefan Löfven (S) och Per Bolund som miljöminister och vice statsminister under en pressträff om en regeringsombildning i Rosenbad.
Foto: Anders Wiklund/TT
Nej, det blev ingen stor regeringsombildning när de två miljöpartistiska ministrarna Isabella Lövin och Peter Eriksson tackade för sig. Regeringschefen Stefan Löfven gör så små förändringar som möjligt, enbart sådana han är nödd och tvungen till.

Göran Persson, statsminister (S) mellan 1996 och 2006, hade en annan taktik. Han överraskade gärna med regeringsombildningar och flyttade vid flera gånger ministrar för att ”toppa” laget.

Löfven fyller bara luckorna när de uppstår. Att Per Bolund skulle bli miljö- och klimatminister var väntat, liksom att han tar över den mer symboliska posten som vice statsminister. Att Åsa Lindhagen får lämna över jämställdhetsfrågorna till nya Märta Stenevi är heller ingen skräll. Inte heller att kompetente statssekreteraren Per Olsson Fridh upphöjs till biståndsminister.

Löfven rör inget av de S-märkta statsråden. Han kunde ha plockat in Annika Strandhäll igen, som avgick efter en personlig tragedi i familjen. Eller bäddat för en comeback för Aida Hadzialic, ministern som fick gå efter en rattfylla. Men de får vänta.

Löfven är uppenbarligen nöjd med sitt partis spelare i laget. Och vem skulle han flytta på mitt i pandemikrisen utan att det skulle stänka också på lagledaren? Räkna därför med samma laguppställning för Socialdemokraterna i Rosenbad fram till valet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.