Betala tillbaka stödet först
Pandemin lamslog världen under några vårmånader. Stockholmsbörsen föll 34 procent på 18 dagar. Varslen slog rekord och 150 000 jobb försvann. Arbetslösheten steg från redan höga sex till nio procent.
Men sedan bottennivån i april har börsen stigit med 49 procent och landade på all time high i november. För den som äger aktier blev krisen ingen katastrof.
Det blev den däremot för de som miste jobbet. Nu är 80 000 fler arbetslösa än före pandemin. Ytterligare 80 000 är inne i systemet med korttidsarbete. De arbetslösa behöver ofta utbildning och kompetensutveckling för att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Av den varan finns det för lite.
Nu kommer börsbolagens bokslut på löpande band. Samtidigt kommer statistik från SCB och andra myndigheter. Skillnaden mellan olika branscher är enormt stor. För verkstadsindustrin är antalet arbetade timmar tillbaka på minst samma nivå som för ett år sedan, enligt SCB:s arbetskraftsundersökning.
För transporter, hotell, restaurang och nöje/kultur har inte ens halva fallet återhämtats. Det är där konkurserna är flest och ännu fler jobb hotas om de inte kan öppna igen. Behovet av statligt stöd är fortsatt stort i de här branscherna.
Det var det även i industriföretagen i våras, när fabrik efter fabrik stängdes i brist på ordrar och delar. Staten gick in med många miljarder i stöd för att företagen skulle kunna överleva krisen.
Nu är läget ett annat. Volvo Cars redovisar det bästa halvåret någonsin under andra halvan av 2020. Bilförsäljningen slog rekord och det gjorde också vinsten: 9,5 miljarder kronor på sex månader.
Lastbilstillverkaren Volvo AB har också haft ett bra år. Till slut så bra att de nu vill dela ut rekordsumman 30 miljarder kronor till aktieägarna. I våras var läget ett annat. Då permitterades över 20 000 anställda och företaget fick en miljard kronor från skattebetalarna för att betala permitteringslön till dem.
Det är stötande och provocerande med rekordutdelningen. Innan de tar beslutet borde de betala tillbaka det stöd de tog emot. Inte för att de måste utan för att det är moraliskt rätt.
SKF och Electrolux tog också emot permitteringsstöd, men betalade tillbaka pengarna när de beslutade att dela ut en del av vinsten till ägarna. Det kan de företagen sätta upp på goodwillkontot.
Planerna väcker känslor även i borgerliga kretsar. Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson (KD), säger till Aktuellt att det väcker irritation hos småföretag som inte fått något stöd alls och att det skadar tilltron till stödsystemen.
Ja, Volvo AB:s ledning bör fundera ett varv till. Om de betalar tillbaka en miljard till skattebetalarna har de ju fortfarande 29 miljarder kronor kvar att ge till sina ägare.