Ankdammar, vänervikar och lokal demokrati

Insändare
PUBLICERAD:
”Kanske finns det något av våra nio lokala partier som passar just signaturen S-A.R och där hen kan få testa sina förmodligen kloka idéer om Karlstadspolitiken”, skriver Per-Inge Lidén (MP).
Foto: Peter Bäcker
Äter frukost hemma i Skåre och läser signaturen S-A.R:s insändare 28/1.

Han menar att vi förtroendevalda i Karlstad simmar runt i vår lilla ankdamm, putsar varandras fjädrar, tänjer demokratin till sin yttersta gräns, lovar saker vi inte håller samt att vi inte lyssnar på medborgarna. Alltid bra med kritik – även om den är något svepande och jag inte håller med.

Funderar lite på vad jag som en av de förmodade ankorna i dammen gjort dagen innan. Jag hade möte med Arbetsmarknads- och socialnämnden tillsammans med 10 andra, plus ersättare, som tagit ledigt från jobbet för att vara med. Vi fördelade pengar till barn och ungdomsvården, diskuterade hur vi handhar våra 65 bilar, resonerade om krogarnas situation – och arbetsmiljön för våra anställda. Vi tog beslut i ett antal ärenden som rör barn och unga som är placerade – och pratade med en pappa till ett av barnen. På eftermiddagen var jag med på ett möte med ett antal krögare i stan som ville resonera om sin framtid som bransch. Tidningarna ringde och ville diskutera beslut vi tagit i nämnden. Jag svarade i sociala medier på frågor om våra HVB-hem. På kvällen var det möte i min partiförening med 25 deltagare i olika åldrar där vi diskuterade arkitektur i Karlstad, planerade inför valet 2022 och resonerade om vem vi ska rösta på i det nationella språkrörsvalet.

Så går det på. Vi är 300 förtroendevalda i Karlstad – de allra flesta har olika jobb och tar sig tid för att vara med i nämnder och föreningsmöten. Några få av oss ägnar det mesta av vår tid åt det här. Vi träffar massor av folk, försöker lyssna på olika synpunkter och sen ta beslut. Ibland kommer vi till samma åsikt mellan olika partier – ibland skiljer vi oss. Ofta är det rätt komplexa frågor där lösningarna inte är så enkla att finna. Ibland tvekar man mellan olika alternativ.

Visst kan vi utveckla demokratin. Hitta fler mötesplatser, kanske ha skilda valdagar och folkomröstningar. Visst finns det mycket att utveckla. Vi behöver alltid förändring.

Men jag ser snarare den lokala politiken som en fin vänervik där fåglar av olika sorter och storlekar stämmer träff och är tillsammans en tid – innan man lyfter och flyger hem till sin vardag igen. Den mötesplats vi kallar demokrati är viktig och värd att försvara.

Men en sak är säker – det behövs alltid nya fåglar med nya tanker, idéer och åsikter som är med och deltar i samtalet. Vi är nio partier i Karlstad. Det finns olika former av mötesplatser. Det finns många lokala politiker som är nåbara. Och vem vet. Kanske finns det något av våra nio lokala partier som passar just signaturen S-A.R och där hen kan få testa sina förmodligen kloka idéer om Karlstadspolitiken.

Välkommen.

Per-Inge Lidén, språkrör Miljöpartiet i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.