Hoppa till huvudinnehållet

777 miljoner plus för regionen

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Regiondirektör Peter Bäckstrand, regionstyrelseordförande Fredrik Larsson och ekonomidirektör Pia Vinborg presenterade ett rekordresultat för 2020. (Bilden är ett kollage.)
Regiondirektör Peter Bäckstrand, regionstyrelseordförande Fredrik Larsson och ekonomidirektör Pia Vinborg presenterade ett rekordresultat för 2020. (Bilden är ett kollage.) Foto: Peter Bäcker/Öyvind Lund

Det var idel glada miner när Region Värmland presenterade sitt resultat för 2020 på torsdagen.

– 777 miljoner som vi kan spara för i år och framåt, säger ekonomidirektör Pia Vinborg.

– De behövs till uppskjuten vård och återställning efter pandemin, fortsätter hon som presenterade fjolårets resultat vid en digital pressträff på torsdagen tillsammans med regiondirektör Peter Bäckstrand och regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M).

I fjol pekade prognosen mot 392 miljoner plus för regionen. Men det blev alltså 777 miljoner.

– En stor anledning till att vi inte förutsåg att det skulle gå så här bra var att pensionsavsättningar ökat i värde när aktiemarknaden har gått upp, vilket vi inte hade räknat med, säger Pia Vinborg, som presenterade siffrorna mer i detalj.

På sista raden, efter finansiella poster, gjorde regionen ett resultat på 659 miljoner under fjolåret.
På sista raden, efter finansiella poster, gjorde regionen ett resultat på 659 miljoner under fjolåret. Foto: Håkan Strandman

På intäktssidan finns ett par större minus: 155 miljoner kronor mindre i bland annat patientavgifter och biljettintäkter från kollektivtrafiken och 135 miljoner mindre i skatteintäkter än beräknat. Men också plus som 590 miljoner i statligt stöd, varav 500 miljoner direkt pandemirelaterade, och 280 miljoner i generella statsbidrag.

Kostnaderna blev 360 miljoner högre på grund av corona, men man spenderade också 171 miljoner mindre än planerat på resor, pensioner och kollektivtrafik. Bland annat.

– Och hälso- och sjukvården gjorde ett resultat som var 165 miljoner kronor bättre än budget, tack vare statsbidragen, säger Pia Vinborg.

På sista raden, efter finansiella poster, gav det ett resultat på 659 miljoner.

Regiondirektör Peter Bäckstrand säger att alla drygt 8 000 medarbetare bidragit till det goda resultatet.
Regiondirektör Peter Bäckstrand säger att alla drygt 8 000 medarbetare bidragit till det goda resultatet. Foto: Peter Bäcker

– Det glädjer mig och hade inte varit möjligt om inte alla våra verksamheter och alla våra drygt 8 000 medarbetare gjort ett så bra arbete. Det är bra att vi har medel i ladorna när vi ska börja återställningen, säger Peter Bäckstrand, som tillägger att de statliga pandemimiljonerna också är en starkt bidragande orsak till det goda resultatet.

Framöver är osäkerheten dock större när det gäller hur stora de statliga bidragen kommer att vara. Det väcker också frågor om hur långt det som sparas i ladorna kommer att räcka.

Regionstyrelseordförande Fredrik Larsson har gott hopp om att det stora plusresultatet kommer att räcka långt för att beta av vårdskulden och göra övriga återställningar.
Regionstyrelseordförande Fredrik Larsson har gott hopp om att det stora plusresultatet kommer att räcka långt för att beta av vårdskulden och göra övriga återställningar. Foto: Peter Bäcker

– Det finns en osäkerhet. Men jag vet att det just nu jobbas med att se över vårdskulden. Hur stor den är och hur snabbt vi kan börja jobba med att få ner den. Sedan är det så att det här är ”bara pengar”. För att vi ska minska vårdskulden och göra övriga återställningar behöver våra medarbetare finnas på plats och orka med också. Men jag har gott hopp om att det här kommer att räcka långt, säger Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande.

Peter Bäckstrand får frågan om det stora plusresultatet ger anledning att se över extraersättningarna till personal som jobbar i covid-vården. Där har personal som flyttats från annan avdelning till avdelning där man har covid-patienter fått 500 kronor extra, medan den ordinarie personalen på avdelningen inte fått något extra.

– Det finns alltid gråzoner och gränsdragningar. Några blir nöjda, andra inte. Det är vår HR-avdelning som jobbar med de här frågorna. Men jag ser inte att resultatet påverkar vårt resonemang i det avseendet.

Artikeltaggar

EkonomiFredrik LarssonPeter BäckstrandPia VinborgPolitikRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.