Döda höns bland korna – ägarna försvunna

Publicerad:
Flera hönor var sjuka, andra låg döda i ett beckmörkt utrymme där 16 nötkreatur vadade till knäna i gödsel och gyttja. (Bilden är en genrebild och har inte med den aktuella gården att göra). Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

I fjol omhändertog länsstyrelsen närmare 500 nötkreatur på en gård i södra Värmland. Nu är det dags igen.

Efter en anmälan förra veckan hittade länsstyrelsen döda höns i ett utrymme där 16 nötkreatur hölls. Ägarna fanns inte där – och har sex dagar senare fortfarande inte gått att nå.

Det var i januari 2020 som länsstyrelsen i Värmland gjorde sin hittills största djurskyddsinsats någonsin. Sammanlagt omhändertogs 481 nötkreatur, då de trots flera påstötningar från myndighetshåll inte fått drägliga levnadsförhållanden.

Det ledde senare under året till att djurförbud utfärdades mot ägarparet, gällande hov- och klövbärande djur.

Däremot har de kunnat fortsätta med äggproduktion, och på gården finns flera tusen höns. Men inte heller den hanteringen har skett med särskilt stor omsorg, utifrån vad länsstyrelsen påträffade den 26 januari.

– Det var en representant från en annan myndighet som var på gården i ett annat ärende. Hen fick inte tag på någon, men insåg att det inte stod rätt till och larmade oss, berättar Maria Hammarström, enhetschef för djurskydd/vilt på länsstyrelsen.

Det myndighetens representanter fann var inte trevligt. I den ena av avdelningarna fanns ett tusental hönor, men också ett tiotal döda höns utspridda.

Gick till knäna i gyttja och gödsel

Men det skulle bli värre – i hönshusets södra del påträffades 16 nötkreatur instängda i ett helt mörkt utrymme. De gick till knäna i gyttja och gödsel, och där fanns också ett stort antal döda höns i varierande grad av förruttnelse.

– Att ha döda och levande djur på samma plats är absolut inte tillåtet. I äggproduktion där väldigt många höns förvaras finns förstås en viss dödlighet, men de döda djuren måste avlägsnas skyndsamt. Annars finns risk för smitta och andra problem, säger Maria Hammarström.

Beslut om omhändertagande av nötkreaturen togs direkt, då situationen bedömdes som så pass akut. Det genomfördes den 27 januari.

– Vi vet ju inte om de tillhör gårdens ägare, som djurförbudet är utfärdat gentemot. Men eftersom vi inte kunde nå någon ansvarig behövde vi säkerställa att de fick den dagliga tillsyn och skötsel som krävs.

Ett föreläggande har också utfärdats mot gårdens ägare att omedelbart se till att hönsen har tillgång till foder och vatten. Dessutom att döda höns rensas bort omedelbart och att sjuka djur får vård eller avlivas.

– Så vitt jag vet har dock inte personerna gått att nå än, säger Maria Hammarström på måndagen – sex dagar efter problemen uppdagades.

Artikeltaggar

Brott & blåljusVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare