Insändare: Stötande att sex kommuner utesluts

Insändare
PUBLICERAD:
“Välj inte bort din möjlighet att bli vaccinerad! Men begrunda noga hur du ska välja den 11 september 2022!“ Det skriver sex PRO-föreningar med anledning av regionens vaccinplanering.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det är djupt beklagligt och stötande att Region Värmland gör skillnad på folk och folk när det gäller den stundande vaccineringen av befolkningen.

Invånarna i tio kommuner kan se fram emot att bli vaccinerade på hemmaplan, medan invånarna i övriga sex kommuner måste förflytta sig – hur det nu ska gå till – till någon annan kommun för att få de viktiga, nödvändiga sprutorna.

Det är inget litet antal individer som det handlar om. Omkring 50 000 personer, som bor i de diskriminerade kommunerna, måste nu hitta möjligheter att förflytta sig två gånger till någon av de tio kommuner som Region Värmland har valt ut. Det betyder 100 000 resetillfällen – som väsentligt hade förkortats om alla fått vaccinera sig i sin hemkommun.

Beslutet i regionstyrelsen om denna olikartade behandling fick häpnadsväckande nog stöd inte bara av Värmlandssamverkan (M-C-L-KD-SiV-MP) utan också av V och SD. Bara S ville att vaccineringsmöjligheten skulle finnas i alla 16 kommuner.

Detta borde rimligen få återverkningar i valet till regionfullmäktige nästa år.

Däremot är det angeläget att detta beklagansvärda och i grunden oacceptabla beslut inte leder till att färre vaccinerar sig. Risken är tyvärr uppenbar att så kan komma att ske. Ansvaret för detta har ovannämnda sju partier.

Så från PRO vill vi därför vädja till alla berörda i de sex negativt särbehandlade kommunerna:

Välj inte bort din möjlighet att bli vaccinerad! Men begrunda noga hur du ska välja den 11 september 2022!

PRO Forshaga, Jonny Wallström

PRO Munkfors, Bo Johansson

PRO Grums, Sune Ingman

PRO Hammarö, Rolf Olausson

PRO Hammarö, Thorsten Born

PRO Storfors, Christina Olsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.