Varning för högerterrorn

Ledare
PUBLICERAD:
Bilder på Anton Lundin Petterssons skrivbord i hans lägenhet i Trollhättan där han förberedde terrordådet i skolan.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll/TT
Finns det ett samband mellan stormningen av Kapitolium i Washington, protester utanför riksdagshuset i Berlin och en nedbränd minkfarm utanför Sölvesborg? Ja, en våldsbenägen högerextremism finns med i de tre fallen och den måste tas på största allvar.

Fem människor dog i USA:s huvudstad när inhemska terrorister försökte inta kongressen och mörda ledande politiker. Militanta högerextrema nationalister fanns bland angriparna.

De fanns också med i augusti 2020 när demonstranter försökte ta sig in i riksdagshuset i Berlin för att stoppa en ”coronadiktatur”. En osalig blandning av nynazister, hippies, QAnon-anhängare och muslimska kvinnor i slöja deltog, enligt en journalist på plats.

I torsdags dömdes två unga män för att ha bränt ner en minkfarm i Sölvesborg. De var inspirerade av ekofascismen, en mix av nazism, nationalism och naturdyrkan. Utländska högerextrema grupper på internet hade fyllt dem med ideologiskt bränsle.

Samma dag greps en 25-årig man beväpnad med yxa och knivar på en skola i Varberg efter att ha attackerat två elever. Några timmar före attacken hade han på nätet delat ett klipp från högerextremistiske terroristen Anton Lundin Pettersson, som mördade tre personer med ett svärd på en skola i Trollhättan 2015.

Mannen hade före dådet uppdaterat sin Facebooksida med en helsvart profilbild och texten ”VÅGA VARA STOLT SVENSK OCH DET ÄR FAN INGET VI SKÄMS ÖVER”. Tack och lov slutade det inte med några dödsoffer, men brottet måste beskrivas som ett terrorattack.

Säpochefen Klas Friberg varnar för högerextrem terrorism.
Foto: Jessica Gow/TT

I Säpos årsrapport för 2019 varnas för ett ökat högerextremt hot. En vit makt-ideologi som underblåses och aktivt stöds från främmande makt, förklarar Säpochefen Klas Friberg och pekar främst ut Ryssland och Kina.

En färsk rapport från statliga Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE) bekräftar bilden. Titeln ”Våldsbejakande högerextrem accelerationism” syftar på att de söker konflikt och polarisering.

De vill gärna skapa oordning och underminera demokratin, gärna i accelererande takt. Målet är en samhällskollaps och det oundvikliga kriget mellan ”vita” och ”icke-vita” som ska leda till idealet den vita etnostaten.

På internet delar de globalt sina idéer. CVE är oroliga över att svenska högerextremister rör sig flitigt på plattformar där de kan radikaliseras . Centrets chef Jonas Trolle konstaterar att det gör onlinekulturen farligare: ”Det finns ingen där som invänder: ’men vad är det du tänker göra!?’”.

Anders Behring Breivik agerade på egen hand, liksom Anders Lundin Pettersson och den nyss gripne 25-åringen i Varberg. Ensamvargar finns också på den islamistiska sidan, som Rakhmat Akilov, men varningen för högerterroristerna är högst befogad. Terrorn måste bekämpas vart den än kommer från. Den är lika ond och farlig oavsett ideologi.

CVE riktar varningen till kommuner, skola och lokal polis, som ska veta var tankegodset finns och vara beredda att ta en diskussion. Alla har ett ansvar att protestera när en snedvriden bild av världen lyfts fram.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.