Hoppa till huvudinnehållet

Dundrade rätt in i rondell med 1,5 promille i kroppen

Publicerad:

Den äldre kvinnan hade haft en trevlig dag med anhöriga och granne. Men efter att ha druckit drinkar och en whisky tog hon bilen – och körde rätt in i en rondell på Våxnäs.

I stället för att svänga runt körde kvinnan rätt in i stenbumlingarna i rondellen på Våxnäs.
I stället för att svänga runt körde kvinnan rätt in i stenbumlingarna i rondellen på Våxnäs. Foto: Polisen

Det var den 28 september 2019 som den äldre kvinnan i 70-årsåldern hade fyllt sin dag med aktiviteter och slutligen landat i hemmet under sen eftermiddag. Hon bestämde sig för att slå upp både en och två drinkar innan kvinnan gick över till sin granne. Där blev det ett par centiliter whisky.

– Sen är det bara svart, jag vet inget mer förrän klockan är cirka 22:45 på kvällen samma dag och då fattar jag att något var riktigt galet, säger kvinnan i förhör.

Men enligt vittnesuppgifter har kvinnan satt sig i sin bil och kört en bit. Hon körde vingligt, farligt, påverkat och över refuger. Slutligen stannade färden när bilen dundrade rätt in i en rondell och dess fundament på Hagalundsvägen.

Ett vittne hade följt efter i sin egen bil och noterat att allting inte stod rätt till.

– Antingen var personen onykter eller sjuk. Jag började följa efter vid rondellen på Våxnäs som leder ut på E18 men hon körde rakt fram. Bilen vinglade kraftigt och hon körde över refuger, vinglade från sida till sida. Det var ingen tvekan om att något var fel, berättade mannen i förhör.

En annan person tog hand om kvinnan och larmade polisen. När hon hade blåst i sållningsinstrumentet visade det på grovt rattfylleri: 1,5 promille alkohol i blodet.

Kvinnan erkände direkt och även kommunens ersättningsanspråk på lite drygt 9 000 kronor för den förstörda rondellen. På torsdagen åtalades hon för grovt rattfylleri.

– Jag var lite i chock hela veckan efter det hade hänt, för att jag var så chockad över vad jag hade gjort. Samtidigt var jag väldigt tacksam över att det inte hade hänt någon annan något utan att jag bara brände upp i rondellen så tog det tvärstopp.

Under torsdagen åtalades ytterligare en kvinna i 35-årsåldern efter att ha kört gravt påverkad av alkohol mitt på Storgatan i Sunne den 24 januari i år. Ett dygn tidigare fastnade en 59-årig man i polisens grepp, även han efter att ha kört rejält påverkad på Bangårdsgatan i Torsby.

Artikeltaggar

ÅtalBrott & blåljusKarlstadrattfylleri dagsböterVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.