Kulturskymning i Karlstad

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Stadsbiblioteket håller stängt på söndagarna. Kulturskymning råder i Karlstad.
Foto: Helena Karlsson
Nu är det definitivt klubbat. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna stänger Stadsbiblioteket i Karlstad på söndagar. Det är ett obegripligt och skandalöst dåligt beslut. Det skymmer för kulturen i solstaden.

Strax före jul ställde dålig kommunikation mellan Folkhälsomyndigheten och regeringen till det. Myndighetens generaldirektör Johan Carlson rekommenderade på en pressträff kommunerna att stänga ”icke nödvändig verksamhet” och nämnde biblioteken som ett exempel.

Många kommuner tog uppmaningen på allvar och stängde sina bibliotek. Men det kom snabbt andra motstridiga besked från kulturdepartementet. Bibliotekslagen kräver att biblioteken är tillgängliga för alla och måste därför hålla öppet.

Det säger en hel del om hur viktiga biblioteken är för medborgarna och demokratin. Bibliotekslagen går före smittskyddslagen. Tillgången till avgiftsfria mötesplatser och boklån är till och med viktigare än att minska smittspridningen.

Man kan undra om det blågröna styret i Karlstad har läst bibliotekslagen. Hur som helst har de inte förstått vad deras beslut att stänga Stadsbiblioteket på söndagar och halvera öppettiderna på filialerna i Skåre, Vålberg och Skattkärr innebär.

Det betyder att 50 000 besökare får vända i dörren till Bibliotekshuset. Det betyder att de boende i förorterna får sämre tillgång till böcker, tidningar och datorer. Till världen, helt enkelt.

Tre kulturföreningar har protesterat, kallar beslutet olyckligt och vädjar att kultur- och fritidsnämnden ska ompröva beslutet. Så blir det inte. Med röstsiffrorna 7-4 inskränks öppettiderna. Bara Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot.

Stadsbiblioteket har hanterat pandemin på ett klokt sätt. Kunnig personal har fortsatt serva låntagare och besökare. Det borde de få göra även på söndagar, när såväl unga som gamla har mötts i lokalerna, argumenterar de tre kulturföreningarna som kallar biblioteken demokratins ryggrad.

– Jag tycker att det är tråkigt att man inte tänker längre än på sig själv, svarar Johanna Larsson, ordförande (M) i kultur- och fritidsnämnden på debattinlägget och hävdar att man i beslutsfattandet haft ”samhällets svagare grupper” i åtanke.

Det är ett både oförskämt och obegripligt svar. Samhällets ”starkare grupper” har råd att köpa böcker, tidningar, spel och filmer. Det är de som inte har så mycket pengar som utnyttjar de avgiftsfria biblioteken mest.

Nedskärningen handlar om ekonomi. Nämnden sparar 300 000 kronor på stängningarna i en driftbudget på totalt 277 miljoner kronor. Jämfört med kommunens totala budget på 5,3 miljarder kronor handlar det verkligen om kaffepengar.

Beslutet skickar felaktiga signaler om en kommun i ekonomisk kris som sätter kultur och bildning på bantningskur. Samtidigt skryter kommunledningen om goda resultat och räknar med ett plus för 2020 på 299 miljoner kronor. Med bolagen inräknade pekar det mot 458 miljoner kronor i överskott.

Det blågröna styret prioriterar fel. De borde ha stöttat Socialdemokraternas högst rimliga förslag om att stärka biblioteksverksamheten i stället för att försvaga den.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.