Allt faller på plats efterhand med Tribulation

Skivor
PUBLICERAD:
Tribulation.
Foto: Ester Segarra
Det hörs redan på inledande ”In Remembrance”, och förnimmelsen av en ny närvaro fortsätter sedan att spöka lite varstans på denna femte giv från Värmlands mest teatrala rockorkester.
Rock/Metal/Goth

Tribulation

Where the Gloom Becomes Sound

(Century Media)

Betyg: 4

Att försöka klä denne osaliga ande i ord visar sig dock vara besvärligt, men att det gömmer sig en ny vålnad bland de sedvanliga inspirationskällorna till Tribulations uttryck behövs det ingen Karsten Torebjer för att konstatera.

Att allt inte är som vanligt är väl i och för sig ingen större överraskning då bandet redan tidigare genomgått flera uppseendeväckande metamorfoser. Den iskalla andedräkt som följer lyssnaren genom de rum som utgör ”Where the Gloom Becomes Sound” känns trots detta oväntat uppfriskande och frågan som uppstår blir följaktligen vad det är som får nackhåren att resa sig den här gången?

I grund och botten handlar det ju fortfarande om en blandning av rock och metal som sedan ett par album tillbaka har låtit sig färgas av sekelskiftesestetik, melankoli och folkmusik. Ett helhetskoncept som bandet från Arvika gjort till sitt eget och som man i dag kan använda som hävstång mot nya höjder. De musikaliska ledtrådarna till vad som får de nya låtarna att kännas både ovanligt pigga och avlägset bekanta fortsätter att strösslas genom hela plattan och när drivet i ”Daughter of Dijnn” sätter fart på allvar faller så draperiet slutligen och avslöjar vad som funnits där på andra sidan hela tiden.

”Funeral Pyre” fortsätter i samma anda och när man väl lagt ihop att det är 80-talets hårdrock som går igen så faller sig allt det som känns nytt i sammanhanget helt naturligt. Avslutande ”The Wilderness”, där musik och lyrik bär upp varandra till en storslagen final, utgör sedan sista biten i ett pussel där allt faller på plats efterhand. ”Where the Gloom Becomes Sound” känns därför både art nouveau-aktigt snygg, men också trygg och lagom stygg. Ett gott sällskap i väntan på ljusare tider.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.