Hoppa till huvudinnehållet

Wikstrand om samtalen med FBK – och kraven han har för att återvända

Publicerad:
Mikael Wikstrand sitter på ett utgående kontrakt med Ak Bars Kazan och har en tät kontakt med Färjestad och general managern Peter Jakobsson.
Mikael Wikstrand sitter på ett utgående kontrakt med Ak Bars Kazan och har en tät kontakt med Färjestad och general managern Peter Jakobsson. Foto: Bildbyrån

Att stanna kvar i utlandet lockar – precis som en hemkomst till Färjestad.

Men ska det sistnämnda bli av vill Mikael Wikstrand återvända till ett lag med chans att slåss om SM-guld.

– Då vill jag gärna se att såna som till exempel “Lilliz” Nilsson och Linus Johansson kommer hem så vi har en bra chans att vinna och vara ett topplag över tid, säger den förre Färjestadskaptenen.

Redan i mitten av oktober sa Färjestads general manager Peter Jakobsson till VF om Mikael Wikstrand, vars kontrakt med toppklubben Ak Bars Kazan går ut efter säsongen:

– Vi vill att han ska spela i Färjestad nästa år.

Och nog finns det en tät kontakt mellan de två, det medger även Mikael Wikstrand som säger så här om framtidstankarna i stort:

– Än så länge vet jag faktiskt inte vad jag vill. Planen just nu är att försöka vänta ganska länge och kolla vad som finns i utlandet. Men vi har en tät dialog jag och Peter Jakobsson. Han gör ett grymt jobb där, vill kolla hur jag tänker och känner inför nästa säsong, säger Mikael Wikstrand när VF-sporten når honom på väg hem från onsdagens träning med Kazan.

Hur konkreta är diskussionerna?

– Än så länge snackar vi mest kring vilka tankar jag har, hur jag funderar kring att vara kvar i Ryssland, om Schweiz lockar och om Färjestad lockar. Han kollar vilka tankar jag har helt enkelt.

Och vad får han för svar?

– Han får svaret att utlandet fortfarande lockar men han får även svaret att en återkomst i Färjestad också lockar. Men då vill jag gärna se att såna som till exempel “Lilliz” Nilsson och Linus Johansson kommer hem så vi har en bra chans att vinna och vara ett topplag över tid. Det är många såna frågor jag ställer till honom.

Ingen brådska för Kazan

En fortsättning i Kazan är även det högaktuellt, men än finns inget konkret från dem.

– De har mina rättigheter även nästa säsong om jag blir kvar i KHL så de har ingen stress att prata förlängning nu utan kommer vänta till efter slutspelet, se hur bra jag presterar där. Det var samma för Adam Reideborn i fjol, han förlängde först efter säsongen.

Vad vet du om intresset för dig ute i Europa?

– Vad som finns konkret får agenten hålla koll på, men det är klart jag hört att det finns intresse från olika lag i olika ligor. Jag har sagt att vill ta det i lugn takt, spela klart här först, säger Wikstrand och lägger till:

– Dessutom måste vi som familj prata igenom beslutet ordentligt tillsammans, om vi vill vara kvar i utlandet eller flytta hem till Sverige. Och i så fall lockar ju Färjestad, så Peter får helt enkelt fortsätta tjata, skrattar Wikstrand.

Strulig KHL-säsong

Efter att ha varit själv i Kazan stora delar av hösten, på grund av coronarestriktioner, anslöt till sist hustrun Dragana Mrksic Wikstrand och sonen Liam först i mitten av november.

Efterlängtat stöd på plats för Wikstrand som haft en upphackad säsong.

– Helt klart, jag har bara spelat 30 av 49 matcher. Så jag har missat många.

Det är nu två veckor sedan han spelade match senast.

– En lättare skada som jag fått vila på grund av som en försiktighetsåtgärd. Men i morgon är jag tillbaka igen mot Yekaterinburg.

11 (1+10) poäng har det blivit på de 30 matcherna, att jämföra med 32 (4+28) på 52 matcher förra säsongen.

Totalt sett, hur skulle du beskriva säsongen?

– Rätt så kämpig ändå. Jag spelade sju-åtta matcher, sen åkte jag på covid och missade åtta. Sen kom jag tillbaka, åkte på en ny skada, kom tillbaka och nu en lättare skada igen. Så jag har missat mycket. Men det positiva är att när jag spelat har det gått bra, och laget går det riktigt bra för.

Chans på guld

Kazan har vunnit hela 35 av 49 matcher och leder inte bara sin konferens, laget har tagit flest poäng i hela KHL.

Ni har möjlighet att ta titeln?

– Det tycker jag verkligen. Får vi bara ihop allt nu mot slutet kan vi absolut gå hela vägen.

Elva grundseriematcher återstår innan slutspelet, döpt efter kosmonauten Jurij Gagarin och därmed kallat Gagarin Cup, inleds i början av mars.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyKHLMikael WikstrandSHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.