Hoppa till huvudinnehållet

Matcher tillåts för barn födda 2005 och senare: “Har väntat länge”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Snart blir det matcher i de värmländska ishockeyhallarna.
Snart blir det matcher i de värmländska ishockeyhallarna. Foto: Sandra Österman

Väntan är över.

Nu får barn födda 2005 och senare inom ishockeyn börja spela matcher.

– Vi ska göra ett försök att få igång verksamheten på ungdomssidan i Värmland igen, säger Värmlands ishockeyförbunds ordförande Bosse Jansson.

Under tisdagskvällen meddelade Svenska ishockeyförbundet att man kommer tillåta enstaka matcher för barn födda 2005 och senare.

Förbundet har tagit hänsyn till Folkhälsomyndighetens allmänna råd och restriktioner där det finns beskrivet att enstaka matcher kan genomföras.

SIF har därför bland annat varit i kontakt med Värmlands ishockeyförbund för att gemensamt komma fram till följande tolkning matcherna kan genomföras.

Här är några av punkterna:

• Undvik resor med kollektivtrafik och res individuellt i så stor utsträckning som möjligt.

• Matcher sker mot lag i närområdet, utifrån geografiska skillnader meddelar regionen eller distriktet vad som avses med närområdet.

• Varje lag och enskild spelare genomför max en match eller sammandrag/vecka (måndag-söndag).

• Serie- och cupspel är i nuläget inte möjligt.

• Ingen publik finns på plats i samband med matcher.

• Ledare till lagen och andra funktioner som t.ex. speaker- och utvisningsbås begränsas till så få personer som möjligt.

• Kom ombytta och undvik att nyttja omklädningsrum.

“Efterlängtat”

Bosse Jansson, ordförande på Värmlands ishockeyförbund, välkomnar beskedet att de yngsta hockeyspelarna får sätta på sig matchstället igen.

– Det var efterlängtat. Det är bra om vi kan hålla det så här och att lagen kan avsluta säsongen med att träna och spela några matcher. Det är något som de har väntat länge på.

Har ni fått tagit emot många samtal från föräldrar vars barns tålamod börjar ta slut?

– Haha, det har kommit några stycken. Men rent allmänt har det pratats om från föreningshåll att de är rädda för att tappa spelare om de inte får träna eller spela match. Det gäller alla åldrar. Visst är det välkommet att de får börja röra på sig igen, sedan är det viktigt att alla följer riktlinjerna som reglerna som finns, annars finns risken att det stängs ner igen och möjligheten försvinner.

Vad gäller Värmlands ishockeyföreningar har förbundet inte lagt en gräns för vad långt klubbarna får resa till matcher.

Så länge de håller sig inom länets gränser.

– Vi har kommit fram till att länet får bli “närområdet”. Till en början pratades det om en begränsning på antal mil, men då sa en representant i norr att Kiruna hade 15 mil till närmsta lag. Det går inte att generalisera närområdet i antal mil. Hade ett Stockholmslag åkt lika långt hade de kommit en bra bit utanför staden.

“Innebär stort ansvar”

Olof Östblom, tävlingschef Svenska Ishockeyförbundet tillägger:

– Barnidrotten har möjligheten att genomföra enstaka matcher vilket vi är mycket glada för, samtidigt som det innebär ett stort ansvar för oss som förbund men också för våra föreningar och ledare att ta det ansvar enstaka matcher innebär. Vi ser hur våra föreningar och lag har ställt om verksamhet och hittat bra lösningar för att bedriva en så smittosäker verksamhet som möjligt och vill poängtera att det är lika viktigt framåt.

Artikeltaggar

Bosse JanssonIshockeySvenska IshockeyförbundetVärmlands ishockeyförbund

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.