Hoppa till huvudinnehållet

Massvis av potentiella FBK-hemvändare: ”Alla kommer inte få plats”

Publicerad:
Ett tiotal högklassiga potentiella Färjestadshemvändare sitter på utgående kontrakt efter den här säsongen.
Ett tiotal högklassiga potentiella Färjestadshemvändare sitter på utgående kontrakt efter den här säsongen. Foto: Peter Bäcker

Det kryllar av potentiella hemvändare till Färjestad nästa säsong.

Men även om alla skulle vilja flytta hem till Karlstad finns inte plats åt allihop.

– Det går inte, säger general managern Peter Jakobsson.

Färjestads GM har tidigare varit inne på hur den ekonomiska osäkerhet coronapandemin innebär gör att han har svårt att skriva längre, stora avtal.

Något som blir en lurig kombination med tanke på de potentiella hemvändare som finns.

För det kryllar av spelare med Färjestadskoppling vars kontrakt går ut efter säsongen.

I Ryssland finns både Mikael Wikstrand och Linus Johansson, i Schweiz Magnus Nygren, Marcus “Lilliz” Nilsson och Erik Thorell.

Lägg därtill att efter att den säsong i Nordamerika som precis startat sitter Marcus Johansson, Rasmus Asplund, Joakim Nygård, Jacob de la Rose och Adam Werner alla på utgående avtal.

“Ekonomin påverkar”

Sannolika till olika grad, men likväl potentiella drömvärvningar som Peter Jakobsson och Färjestad i en normal värld hade velat skriva långtidskontrakt med.

Det ekonomiska läget och kontraktsläget, en dålig kombo?

– Det är jättenkelt, det finns inte plats för alla. Det går inte. Vi vill jättegärna se Linus Johansson, “Lilliz” Nilsson och så vidare spela hockey i Färjestad. Men ekonomin påverkar alla lag, sen kanske den gör det även utomlands, säger Jakobsson och fortsätter:

– Men vi ska göra allt vi kan för att ha ett jättebra hockeylag även nästa säsong. Och jag har en ständig dialog med grabbarna där ute, en bra dialog. Vi får hålla tummarna och se var det tar vägen.

Är det först till kvarn för dem?

– Haha, det vet jag inte. Men visst, det blir trångt om det är många. Det är väldigt många duktiga hockeyspelare, med tydlig koppling till oss och i bra ålder som vi väldigt gärna ser i Karlstad och vars kontrakt går ut.

Ett stort pussel

Men det är inte bara ekonomin som sätter stopp för att “gå” för allihop.

– Titta hur det blev för oss i år på backsidan. Man skrika efter hur mycket namn och hur mycket kompetens som helst, men man måste bygga ett lag där alla infinner sig i de olika rollerna.

– Där hittade till vi inte rätt i år. Vojtech Mozik ville spela powerplay, vi tyckte inte vi hade någon plats åt honom där. Att ta hem åtta hemvändare från KHL, NHL och Schweiz – då kanske inte alla köper en roll längre bak.

– Det är viktigt att tänka på och förstå det, när man bygger ett lag behövs några som spelar åtta-tolv minuter och har boxplay som huvudsyssla – andra får alltid starta i anfallszon och har krav på sig att leverera poäng. Det går inte ha en spelare som kostar x antal hundratusen i en fjärdekedja, det går inte.

“Ingen kommentar

När Marcus “Lilliz” Nilsson valde att avsluta säsongen i Schweiz sa Jakobsson att han efter jul hoppades kunna ta upp tråden med poängkungen kring säsongen 2021/2022.

Har du börjat prata kontrakt med någon eller några av de potentiella hemvändarna?

– Eh... Vi har en bra dialog. Om vi börjat prata pengar och år låter jag vara osagt.

Erik Thorell, är han med i den gruppen?

– Ingen kommentar.

I ett kortare perspektiv är det dock färdigvärvat.

– Tanken är så. Men än är det inte 15:e februari, allt hänger på skador och sjukdomar. Men vi hoppas att det är stängt, säger Jakobsson och slår fast att ny skada krävs för att något mer ska värvas.

Gick Bohm i Finland

Mer än den Niclas Lundgren som nu kom in som ersättare till Jens Westin, och som initialt imponerad på Färjestads GM.

– Vi tog in en kopia. Lika gammal, samma poängsnitt, har gjort lika många mål, ungefär lika stor och har haft samma uppgift som Jens. Vi tyckte det var en ganska bra lösning på så snabbt sätt.

Och inte en superdyr lösning?

– Såklart också en aspekt. Det fanns folk som skrek efter både Nicklas Lidström och Brian Leetch i det här läget, men jag förstår inte riktigt var de skulle få plats. Vi har folk som ska spela powerplay och göra de sakerna, vi tyckte det här var den bästa lösningen.

Ett liknande namn som dock kollades upp var FBK-produkten Oliver Bohm i finska TPS som spelat sparsamt senaste månaden på grund av karantän och en otäck smäll mot huvudet. Men som Jakobsson skrev i sitt brev till FBK:s medlemmar på onsdagen, där gick Färjestad “Bohm” – redan på fredagen var 28-åringen tillbaka i spel för TPS.

Artikeltaggar

Adam WernerFärjestad BK HerrIshockeyJacob de la RoseJoakim NygårdLinus JohanssonMagnus NygrenMarcus NilssonMikael WikstrandPeter JakobssonRasmus AsplundSHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.