Låt oss bygga en värld av mångfald

Debatt
PUBLICERAD:
I dag uppmärksammas Förintelsens minnesdag.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Den 27 januari är av FN proklamerad som förintelsens minnesdag. Det var den dag 1945 då koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades. Det är en viktig dag för oss alla.

Folkmord är en fruktansvärd företeelse. För att uppnå makt försöker en brutalt formad maktapparat identifiera en fiende som folket kan samlas emot, segregera den utpekade gruppen, ta ifrån dem deras människovärde för att slutligen förinta dem.

Det var vad som hände i Tyskland. Efter första världskriget förlorade landet stora områden och ålades att betala ett stort krigsskadestånd. Landet drogs ner landet i fattigdom. Det högernationella nationalsocialistiska arbetarpartiet kom till makten 1933 och drev en hårdför politik gentemot judar, romer, homosexuella och människor med olika funktionsvariationer. De pekades ut som fiender till det riktiga tyska folket. Det slutade med att 6 miljoner judar och hundratusentals andra dödades i en systematisk, planlagd och väl genomtänkt utrotning.

Det finns andra exempel på folkmord under 1900-talet. 1915 -19 mördades 1 miljon armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och greker av det osmanska riket. Landet tömdes på kristna kyrkor och församlingar – som funnits där under nästan två årtusenden.

I Rwanda mördades en miljon tutsier i ett systematiskt och väl planerat massmord 1994. Under tidiga 1900-talshistoria deporterades hela folkgrupper och oppositionella i sovjetunionen på ett systematiskt sätt som även det kan liknas vid folkmord.

Gemensamt för de olika ideologier som planerat och genomfört systematiska utrotningar av stora grupper människor är viljan till makt. I brist på demokratiskt genomförd argumentation har man valt att peka ut en grupp som folkets fiender. Genom välorganiserad propaganda har man tagit ifrån dem deras människovärde, använt statsapparaten till att identifiera och samla ihop individerna och så verkställt själva dödandet på ett systematiskt och väl organiserat sätt.

För det har det krävts vanliga människors delaktighet. Många är de som utfärdat arresteringsorder, transporterat människor i tåg, varit fångvaktare, byggt fångläger eller tryckt på knappen för dödande gas– för att på kvällen gå hem och vara kärleksfulla fäder och mödrar.

Som mänsklighet måste vi förhindra att det sker fler folkmord. Då behöver vi fortsätta bygga ett demokratiskt samhälle där allas mänskliga rättigheter respekteras. Vi behöver göra upp med ideologier som demoniserar människor av annan hudfärg, sexuell läggning, religion eller ideologi. Vi behöver göra upp med den extrema nationalstatens idé om ett folk, en tro, en ras. Vi måste helt enkelt se med varma och goa ögon på att människor är olika.

Även idag finns det farliga tendenser till sökandet efter enhetskultur och politiska ideologier som vill identifiera och demonisera de andra. De som inte är som oss.

Vi människor är olika. Vi ser olika ut och vi tror på olika gudar och ideologier. Vi har samma värde ändå. Olikhet kan berika. Låt oss idag minnas och hedra förintelsens alla offer. Men jag är övertygad om att vi kan gå mot en värld som präglas av mer öppenhet och tolerans. Om vi vill det. På riktigt.

Per-Inge Lidén

språkrör MP Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.