Hoppa till huvudinnehållet

Ingen utredning av fler vaccinstationer

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Socialdemokraterna vill ha stationer för covid-vaccinering i alla 16 kommuner när det är dags för andra vaccinationsfasen. Men förslaget att utreda det mer fick inte gehör från övriga partier.
Socialdemokraterna vill ha stationer för covid-vaccinering i alla 16 kommuner när det är dags för andra vaccinationsfasen. Men förslaget att utreda det mer fick inte gehör från övriga partier. Foto: Malin Bring

Vid regionstyrelsens sammanträde på tisdagen blev det längre diskussioner om Karlstads flygplats och corona-vaccineringen.

– Vi fick inget gehör, säger Ulric Andersson (S).

Detta apropå de senaste dagarnas debatt om huruvida det ska finnas större stationer eller mottagningar för vaccinering mot covid-19 i alla Värmlands 16 kommuner.

S-ilska mot vaccinationsplaneringen: ”Inte acceptabelt”

– Vi tycker det är viktigt för att få en så hög vaccinationsgrad som möjligt och minimera resandet, säger Ulric Andersson, förste vice ordförande i regionstyrelsen och talesperson för oppositionen.

– Vi lade ett förslag om att regiondirektören ska få i uppdrag att utreda detta mer. Men det fick vi inget gehör för från de andra partierna.

Det vill säga att utöka antalet större mottagningar i andra fasen av vaccineringen från tolv stycken i elva kommuner, som planeringen ser ut nu, till mottagningar i alla kommunerna.

Fredrik Larsson (M) och Ulric Andersson (S) har inte samma syn på planering för andra fasen av covid-vaccineringen.
Fredrik Larsson (M) och Ulric Andersson (S) har inte samma syn på planering för andra fasen av covid-vaccineringen. Foto: Joachim Lagercrantz

– Det är en oerhört komplex fråga. Vi har vaccinering i alla kommunerna redan nu. Och kommunerna gör det jättebra när det gäller vaccinering på äldreboenden, i hemtjänsten och för personer med hemsjukvård och personalen som jobbar med dessa kategorier, säger Fredrik Larsson (M), regionstyrelsen ordförande.

I nästa fas handlar det om betydligt större grupper av människor som ska vaccineras och då är det mer som ska vägas in, menar han.

– Om vi jämför med vaccineringen mot svininfluensan så var det den gången inte så många som var sjuka. Nu ska vi ta hänsyn till att det inte ska bli smittspridning, till att leveranserna av vaccin ska fungera och till att vaccinerna måste förvaras kylda eller frysta. Då måste vi se bortom kommungränserna och se till hela Värmland. Men sedan vet vi inte allt i dag. Vi måste vara beredda på att planera om senare.

Regionstyrelsen röstade för en snabbutredning av att den som åker sjukresa till vaccination ska ha rätt till ersättning för detta. I dag omfattar sjukresereglerna bara vård, inte vaccination.
Regionstyrelsen röstade för en snabbutredning av att den som åker sjukresa till vaccination ska ha rätt till ersättning för detta. I dag omfattar sjukresereglerna bara vård, inte vaccination. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Regionstyrelsen fattade dock ett annat beslut gällande vaccineringen. Ersättning för den som åker sjukresa till och från vaccination ska snabbutredas. Nuvarande regler ger rätt till transport till och från vård, men inte vaccination.

– Det ska finnas ett färdigt förslag till regionfullmäktige 17 februari, säger Fredrik Larsson.

Regionstyrelsen diskuterade också framtida finansiering och ägande av Karlstads flygplats. Där förslaget är att regionen ska gå in som delägare av bolaget Karlstad Airport tillsammans med kommunen.

– Vi tycker att det är en katastrofalt dålig affär för de värmländska skattebetalarna att köpa fem procent av aktierna för åtta miljoner och dessutom förbinda sig att täcka underskott upp till 20 miljoner, säger Anna Hammar (V), regionråd för oppositionen.

Anna Hammar (V) vill att frågan om regionen ska gå in som delägare i Karlstad Airport ska utredas mer innan beslut.
Anna Hammar (V) vill att frågan om regionen ska gå in som delägare i Karlstad Airport ska utredas mer innan beslut. Foto: Arkiv

– Vi vill ha en ordentlig utredning av vilka investeringsbehov det finns först. Och också en utredning av om det går att driva den bara för samhällsnyttiga funktioner och om det går att samarbeta med flygplatsen i Örebro. Förutsättningarna för flyget har heller aldrig varit sämre.

V fick med sig MP i kritiken mot affären, men övriga partier röstade för liggande förslag.

Delat ekonomiskt ansvar – men bara fem procent av aktierna

– Det här är utrett och diskuterat i många år och går tillbaka ända till landstingstiden. Vi tycker att flygplatsen är en regional angelägenhet och då är det inte rätt att Karlstads kommun ska ta hela ansvaret, säger Fredrik Larsson.

Anna Hammar har dock inte gett upp.

– Slutligt beslut fullmäktige 17 februari och vi fortsätter jobba med den här frågan.

Artikeltaggar

Anna HammarCoronavirusetFredrik LarssonKarlstads flygplatsPolitikRegionstyrelsen VärmlandUlric AnderssonVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.